SEGRE

EDITORIAL

Solidaritat ciutadana i mundial contra el virus

Creat:

Actualitzat:

Catalunya va tornar a registrar ahir xifres rècord en alguns indicadors de la pandèmia en plena sisena onada (que a Lleida ja és la setena), amb el risc de rebrot assolint els 4.215 punts. És cert que, en general, la variant òmicron del virus, que ja s’ha convertit en majoritària, genera infeccions més lleus que les anteriors, en bona part també gràcies al gran nivell de vacunació de la població. Tanmateix, no s’ha d’abaixar la guàrdia.

Actualment, un total de 1.671 catalans estan hospitalitzats per Covid i 443 d’ells estan ingressats a l’UCI. Aquests números són suficients per desmentir els que diuen que és poc més que un refredat. Per això és necessari apel·lar una vegada més a la responsabilitat de la ciutadania per evitar en la mesura possible conductes de risc que faciliten els contagis, pensant sobretot en col·lectius com els malalts crònics, les persones de més edat o les immunodeprimides, entre altres, que tenen moltes més possibilitats de patir una infecció greu.

A més, cal tornar a insistir en la necessitat que els països més rics del planeta actuïn amb generositat i facilitin vacunes als més pobres. Aquesta és una pandèmia global que cal abordar també de forma global. Aquí estem rebent la dosi de reforç de la vacuna quan a molts països el percentatge de població que ha rebut la primera dosi és ínfim.

Corregir aquest desequilibri no només és una qüestió d’índole solidària, malgrat que aquesta ja hauria de ser suficient, sinó també sanitària. Mentre la vacunació no avanci a tot el món, hi haurà risc que el virus pateixi noves mutacions que escapin de l’efecte de les vacunes, amb les consegüents noves onades que implicaran més hospitalitzacions i morts fins i tot als països que hagin administrat dosis extra a la seua població. El món és cada vegada més petit, per molts controls fronterers que hi hagi en alguns punts, la mobilitat és molt alta i el virus no entén de fronteres, com ha quedat provat amb la variant òmicron, que es va estendre a tot el planeta només uns dies després que se’n notifiqués l’aparició al sud de l’Àfrica.

Vint anys de l’euro

I parlant d’interrelació global, amb l’entrada del nou any es va complir el vintè aniversari de la posada en circulació de l’euro, moneda que ara utilitzen uns 340 milions d’habitants de 19 països de la Unió Europea.

Al fer balanç, cal destacar la seua consolidació; hi ha hagut moments millors i pitjors, com la rigidesa imposada durant la gran crisi, però el cert és que en general és satisfactori i marca el camí que la UE hauria d’aplicar en altres àmbits per a una més profunda integració.

tracking