SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Molts són els indicadors que anuncien el final de la pandèmia per a la pròxima primavera i que el pic d’aquesta sisena onada, setena per a Lleida, podria produir-se a finals d’aquesta setmana o principis de la vinent, quan tots els contagis de Nadal i Any Nou surtin a la llum i estiguin comptabilitzats. Seria sens dubte una excel·lent notícia per a tothom, però cal prudència davant de qualsevol expectativa, tant bona com dolenta, perquè fa tot just un mes molts experts asseguraven que la variant òmicron era més virulenta que les precedents i, per sort, hem comprovat que no: és més contagiosa però en cap cas més letal. Per tant, intentem no llançar les campanes al vol al primer símptoma de millora, com tampoc cridem al final del món quan els índexs no van bé.

Ara, el principal problema sobre la taula és la saturació dels Centres d’Atenció Primària (CAP) i l’atenció hospitalària a patologies corrents al marge de la Covid i que han patit una relegació en els dos anys de pandèmia que complirem al març. Per alleujar una mica aquesta situació, a Catalunya, els casos de Covid confirmats amb un test d’antígens ràpid (TAR) realitzat a casa podran notificar-se a partir d’ara a través de les farmàcies per provar de descongestionar els centres de salut i l’atenció al 061. Amb una trucada, email o la visita d’un pròxim no encomanat a una de les farmàcies que participen en el programa per facilitar les dades personals i la marca del test n’hi haurà prou per incorporar aquesta informació a la història clínica del pacient, perquè el sistema sanitari iniciï el procés de seguiment i vigilància epidemiològica i es faciliti la baixa laboral a l’afectat.

Així ho van explicar ahir en roda de premsa la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, al presentar l’acord, que obre un circuit addicional per incorporar els casos positius de Covid a través d’alguna de les 1.300 oficines de farmàcia de tot Catalunya que ja ofereixen el servei de TAR supervisat. Una mesura que pot servir sens dubte per alleugerir la pressió sanitària.

Sis mesos més per a Boreas

La jutge que instrueix l’anomenat cas Boreas, sobre suposades adjudicacions irregulars a la Diputació en el mandat de Joan Reñé, ha prorrogat sis mesos la investigació malgrat que ja han passat més de tres anys des que es va produir l’espectacular operació policial. La justícia lenta no és justícia i, encara que cal investigar fins al final, també cal analitzar si en aquest cas s’ha actuat amb la deguda celeritat per evitar perjudicis innecessaris i costosos.

tracking