SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Lleida tanquen l’any amb 6.210 aturats menys (-23,38%) que el 2020, segons dades del ministeri de Treball i Economia Social. El nombre d’afiliats a la província de Lleida a la Seguretat Social va assolir també el mes de desembre la xifra de 195.951 persones, la qual cosa representa un augment de 1.878 (0,97%) respecte al novembre. Si la comparació es fa amb el desembre del 2020, el nombre d’afiliats creix en 9.043 (4,84%).

La recuperació del mercat laboral es repeteix a Catalunya i Espanya, amb dades millors de les esperades. Quant als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), el ministeri va xifrar en 236 els casos oberts per empreses lleidatanes que van afectar un total de 467 persones l’últim mes de l’any. Això representa un descens del 61,9% dels expedients i d’un 67,04% en el nombre d’afectats respecte al desembre del 2020.

En el conjunt de l’Estat, el nombre de treballadors immersos en un d’aquests ERTO es va reduir en un 25% durant els dos últims mesos del 2021, fins a tancar l’any amb 102.548 persones en aquesta situació. Tanmateix, en comparació amb el desembre del 2020, són xifres esperançadores i més si tenim en compte que el coronavirus segueix entre nosaltres i que encara són molts els sectors que no han pogut recuperar la normalitat després dels dos anys de pandèmia que es compliran al març. Si a aquests números hi sumem la reforma laboral, que està aprovada i pendent del Congrés per convertir-se en llei, que pretén delimitar la temporalitat i precarietat de l’ocupació, podem mostrar-nos lleugerament esperançats en una cosa que semblava clara des del principi de la pandèmia: aquesta crisi no és tan estructural com la del 2008, sinó temporal al que duri la Covid, i, per tant, a mesura que es recuperi la normalitat ho farà també l’ocupació.

El que en cap cas vol dir és que puguem repicar campanes, perquè la temporalitat lligada al turisme i a l’agricultura continuarà sent la mateixa, però les conseqüències de la desacceleració econòmica no seran tan greus com la financera i de la construcció del 2008.

Narcotràfic a Lleida

Fa mesos, per no dir anys, que Lleida lluita contra la producció en augment de marihuana, sobretot l’últim any, quan s’han establert a la demarcació màfies d’Europa de l’Est que apliquen violents mètodes per protegir les seues plantacions il·legals. Ara, s’afegeix a aquesta preocupant realitat la partida de cocaïna més gran confiscada mai a Ponent, que converteix la província també en una de les principals distribuïdores d’aquesta droga. La lluita contra aquesta realitat és prioritaria.

tracking