SEGRE

EDITORIAL

Rebutjats els recursos contra els indults

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha decidit rebutjar tots els recursos presentats, entre els quals n’hi havia del PP, de Vox, de diputats de Ciutadans i de diverses associacions, contra la concessió d’indults als dirigents del procés. Malgrat que no es coneix el conjunt de la sentència, sí que s’ha avançat que rebutgen els recursos perquè cap dels recurrents estava legitimat per qüestionar la mesura de gràcia i de fet ha aplicat la jurisprudència existent, sense entrar en el fons de la qüestió. La doctrina aplicada marca que per llei els indults són una mesura política i irrevocable i que poden impugnar-la els perjudicats directes, per exemple les víctimes d’un delicte, però no els polítics.

En aquest sentit, els precedents recullen que la legitimació dels polítics no pot justificar-se partint del càrrec que exerceixen, ja que el seu camp d’actuació és la representació política, però no el de la defensa genèrica de la legalitat davant dels tribunals. Va ser el que es va argumentar quan dos diputats d’Iniciativa per Catalunya van recórrer l’indult del banquer Alfredo Sáenz i ja llavors els jutges van advertir contra el perill que representaria permetre que els partits recorreguessin els indults sense formar part del procés judicial i en altres casos els jutges han replicat als partits recurrents que no poden exercir una acció popular de caràcter polític inexistent en la llei. És a dir, que no se’ls considera perjudicats directes per la mesura de gràcia i en conseqüència no estan habilitats per presentar recurs.

D’altra banda, la mesura d’indult és una decisió política regulada per la llei que s’ha aplicat en multitud de casos i que si s’ajusta als procediments fixats és inqüestionable. Sembla evident que els recurrents van utilitzar arguments polítics, parlant Pablo Casado d’“un atropellament a milions d’espanyols” o Santiago Abascal d’“una punyalada per l’esquena als espanyols i al rei”, que no han estat valorades perquè no estaven legitimats per recórrer. Els jutges del Suprem no s’han pronunciat per unanimitat, però han acceptat el posicionament de l’advocacia de l’Estat i és positiu per recuperar certa normalitat.

I el cas Juvillà continua obert

L’altra cara de la moneda ha arribat amb la decisió de la Junta Electoral Central d’ordenar retirar l’escó del diputat de la CUP per Lleida Pau Juvillà per la seua condemna per desobediència.

Ha aplicat el mateix criteri pel qual va retirar l’escó a Quim Torra, però la sentència no és ferma perquè el diputat pot recórrer al Suprem i els lletrats consideren que la inhabilitació encara no pot fer-se efectiva i compta a més amb el suport de la presidència del Parlament. El cas continua obert.

tracking