SEGRE

Creat:

Actualitzat:

“Els certàmens com la Fira de l’Oli de les Borges ajuden a combatre la despoblació que afecta moltes comarques com les Garrigues i serveixen per fixar població al seu territori.” Així s’expressava la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en la inauguració de la Fira de l’Oli de les Borges, que es va prolongar fins ahir, i així ho va reafirmar en la jornada de clausura la presidenta del Parlament, Laura Borràs. A més, des del conseller d’Economia, Jaume Giró, fins al d’Empresa, Roger Torrent, i la de Justícia, Lourdes Ciuró, van animar a consumir productes de proximitat com l’oli. Però perquè aquestes declaracions polítiques tinguin concreció i projecció de futur cal que a banda de la qualitat de la matèria primera, més que contrastada en aquest cas, es donin les condicions socioeconòmiques que avalin aquesta aposta, i, com bé va dir el president de la DO Garrigues, Enric Dalmau, l’aigua i l’exportació seran claus per al futur d’aquest sector.

Implantar nous regadius permet assegurar una producció estable, modernitzar i diversificar el negoci i sumar valor afegit a l’or verd de Lleida. Els diferents canals que creuen les comarques de Lleida han augmentat en més de 10.000 hectàrees la superfície d’oliveres de regadiu en els últims deu anys. La majoria d’aquests canals, que van aconseguir el màxim rendiment entre el 2013 i el 2016, han permès salvar campanyes tan seques com l’última, que va registrar índexs de pluviometria acumulada inferiors als 400 litres per metre quadrat.

La producció de la DO Garrigues se situarà aquest any en els 4,3 milions de quilos d’oli verge extra. La DO encara la recta final de la campanya exportant la meitat de la seua producció a Europa, però també al Japó, la Xina i els Estats Units i amb uns preus a granel que han registrat un notable augment respecte a la campanya anterior. En el cas de l’oli a la menuda, les cooperatives i molins han fet un esforç per mantenir-los o augmentar-los lleugerament per no repercutir l’increment dels costos del vidre, cartró o l’etiquetatge.

Una de les bones notícies de la Fira de l’Oli va ser el certamen virtual que es va celebrar l’any passat amb motiu de la pandèmia, que va registrar més de 60.000 visites en els tres dies de fira durant els quals es van atendre fins a 458.917 peticions d’usuaris per comprar oli o que s’interessaven per algun dels productes que oferien els expositors als seus portals de la Firaoli.cat. Les demostracions gastronòmiques, concursos i conferències que es van oferir els tres dies de certamen van ser els més visitats pels usuaris, per la qual cosa s’ha repetit experiència en aquesta edició malgrat recuperar la presencialitat en un sector que cada dia es mostra com els de més a l’alça de Lleida. En resum, el camí està traçat i només falta dotar-lo d’infraestructures i ajuts per donar-li l’empenta definitiva.

tracking