SEGRE

EDITORIAL

Els CAP han de recuperar l'atenció presencial

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut porta a terme un pla de diversificació del ventall de professionals sanitaris als centres d’Atenció Primària. L’any passat el va iniciar amb la contractació de psicòlegs per vetllar per patologies lleus de salut mental, i enguany l’amplia amb nutricionistes i fisioterapeutes, que descarregaran de feina les infermeres, especialment respecte a l’àmbit de la salut comunitària. Com assenyala el conseller Josep Maria Argimon, d’aquesta manera també s’ofereix un servei més encarat a la prevenció de malalties i a la promoció de la salut, que no estigui únicament centrat en el tractament de patologies.

L’enfocament és bo, en la línia de l’expressió plena de sentit comú “més val prevenir que curar”. Tanmateix, la incorporació d’aquests nous professionals no ha d’anar en detriment de la relació del pacient amb el metge i la infermera. Els pacients, especialment els d’edat més avançada, necessiten referents sanitaris en els quals puguin tenir total confiança, i aquest vincle s’ha vist molt afectat a causa de la pandèmia de Covid.

Les mesures adoptades per evitar contagis han reduït substancialment les consultes presencials i, amb això, el contacte personal. Una cosa és solucionar tràmits com la notificació de resultats d’una analítica –en el cas que no hi hagi anomalies– o la renovació de les receptes de medicaments per telèfon o de forma telemàtica i una altra que els pacients vegin molt retallada la disponibilitat de poder tenir una visita amb el metge de capçalera o la infermera. A més, els mateixos facultatius reivindiquen la necessitat de veure’s lliures de tràmits burocràtics per poder fer la seua feina fonamental, que és atendre els pacients.

Per això és necessari que ara que totes les dades indiquen que la sisena onada de la Covid (la setena a Lleida) comença a encaminar-se cap al final, els CAP tornin a ser accessibles com abans de la pandèmia i que els professionals recuperin el seguiment periòdic dels pacients, especialment dels malalts crònics. És bo ampliar els serveis, però també és indispensable garantir les visites a tots els usuaris que les necessitin.

El més gran de la història

El tenista de Manacor Rafa Nadal es va convertir ahir en el més gran de la història al guanyar l’Obert d’Austràlia i aconseguir així el 21è títol del Grand Slam, i supera així Federer i Djokovic. Més enllà de fílies i fòbies que són normals en el món de l’esport, el cert és que Nadal representa un mirall en el qual mirar-se per a qualsevol esportista, ja que al seu talent innat uneix una capacitat de lluita i superació que li ha servit per tornar a arribar a dalt de tot cada vegada que ha patit una lesió.

tracking