SEGRE

EDITORIAL

Un error del PP salva la reforma laboral

Creat:

Actualitzat:

Finalment i després de complicades negociacions, ha hagut de ser l’error d’un diputat del PP el que permetés aprovar la reforma laboral, que substituirà la impulsada per Rajoy el 2012. El govern de Sánchez que va aconseguir posar d’acord la patronal i els sindicats ha hagut de basar-se en aquesta ocasió en els vots de Ciutadans, PDeCAT i altres partits menors, al perdre els suports d’ERC i PNB que en el seu moment van facilitar la investidura, però ara s’han desmarcat perquè, entre altres diferències polítiques, no es reconeix la prevalença dels convenis autonòmics. Però la seua majoria ha arribat estrambòticament per l’error d’un diputat del PP després que els dos diputats navarresos trenquessin la disciplina de vot i s’hi oposessin.

Al marge de la votació, d’entrada cal admetre que no és una derogació total de la reforma Rajoy i que hi ha qüestions que no s’aborden com les causes d’acomiadament, les indemnitzacions o la possibilitat d’expedients de regulació sense autorització, però és evident que la reforma representa una millora substancial de les condicions dels treballadors, especialment dels més desfavorits. El més significatiu és que amb la nova norma es pretén posar límit a la temporalitat amb la supressió dels contractes d’obres i serveis i el límit a encadenar contractes temporals com succeïa fins ara. Es primen els contractes indefinits i ja es va notar en l’estadística del gener amb una alça del 92 per cent en aquesta modalitat de contractació i representarà una millora sensible per als 4,3 milions de treballadors que tenien fins ara contracte temporal.

També es vol combatre la precarietat amb l’obligació que les empreses subcontractades apliquin els convenis sectorials, i una altra novetat important és la prevalença dels convenis estatals sobre els convenis d’empresa, una cosa que tindrà conseqüències en les petites i mitjanes empreses de moltes províncies amb convenis que estaven per sota de l’estatal, però es traduirà en increments salarials dels treballadors. En aquest aspecte, també és important que les millores aconseguides no caduquen i no decauran els convenis al cap de l’any de finalitzar-ne la vigència com fins ara i es potencien els convenis formatius. Finalment, es milloren els ERTO en vista del seu bon funcionament durant la pandèmia i s’introdueix un mecanisme Red per ajudar empreses en dificultats perquè puguin reduir la jornada mantenint l’ocupació.

Totes les mesures representen una millora per als treballadors i així ho han entès els sindicats i la patronal, mentre que alguns partits han preferit quedar-se en el detall sense entrar en el conjunt de la reforma que és clarament beneficiosa. D’altres han preferit col·locar-se a la dreta de la patronal i paradoxalment un error d’un dels seus propicia l’aprovació.

tracking