SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La muntanya russa que han suposat les nombroses, i de vegades contradictòries, restriccions imposades per aturar els terribles efectes de la Covid sembla que s’aturarà, encara que amb el fre de mà posat i la possibilitat que, si hi ha problemes, torni a posar-se en marxa amb els seus vaivens. De moment, els plans previstos assenyalen que el Govern central aprovarà demà en Consell de Ministres la derogació del reial decret que estableix l’obligatorietat de la mascareta en exteriors. Després de la seua publicació en el BOE, un dia després, la mesura estarà en vigor a partir de dijous i només serà imprescindible l’ús d’aquest sistema de protecció en els espais interiors.

Així mateix, a les 00.00 de divendres, el lleure nocturn podrà reobrir sense limitació d’aforament ni d’horari i sense la necessitat que els clients exhibeixin el certificat Covid, de forma que recuperarà una normalitat després de 600 dies sense activitat (pràcticament des de l’inici de declaració de la pandèmia fa gairebé dos anys, encara que amb petits parèntesis). Més endavant, però aquest mateix mes, el Govern eliminarà les quarantenes a les escoles per als alumnes sense símptomes o amb test negatiu quan hi hagi algun cas positiu a la seua aula. La considerable desacceleració del nombre de contagis d’aquesta sisena onada de la Covid (setena a Lleida), els alts índexs de vacunació i la consegüent i gradual descongestió dels hospitals i CAP permeten aquest respir, potser el més evident de tota la pandèmia, que apunta que recuperarem una vida pràcticament similar a la d’abans del fatídic mes de març del 2020.

Tanmateix, de tot el procés viscut –i sofert– hem de treure lliçons i no oblidar-les. Així, cal mantenir unes mínimes mesures que, més que dictades per les autoritats, han de respondre al sentit comú de cada un. Les noves vacunes que ja estan en fase avançada, les pastilles anunciades per salvaguardar els qui tenen poques defenses i la immunitat de grup faran la resta.Una vergonya mundialLa commemoració d’un dia mundial significa que hi ha un problema pendent de solució a nivell planetari.

Doncs bé, ahir era el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, una agressió salvatge que encara es du a terme en diferents països, especialment a l’Àfrica. Per sort, entitats com la Fundació Dexeus Dona, que ajuda les víctimes de l’ablació de clítoris, ha realitzat la reconstrucció genital a 127 dones de forma gratuïta des que va impulsar el programa el 2007, de les quals onze eren lleidatanes i l’última intervinguda ho va ser fa tot just una setmana. És una trista realitat que ha de ser abolida ja que és una tortura i aberració impròpia del segle XXI.

tracking