SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els promotors del complex comercial de Torre Salses han presentat el seu projecte amb una inversió prevista de 120 milions d’euros i la creació de mil llocs de treball i la Paeria ha reiterat la seua oposició perquè no és el seu projecte comercial, perquè desertitzarà l’Eix Comercial i perquè el que ha presentat preveu moltes botigues petites i no mitjanes superfícies com es preveia al conveni subscrit amb l’anterior Paeria. Fins ara, l’ajuntament actual ha anat col·locant obstacles legals al projecte com les dificultats per finançar el vial, la caducitat dels expedients o la copropietat dels terrenys, que han d’acollir l’àrea comercial amb la Paeria com a titular del 13,8 per cent d’aquests. Els promotors repliquen amb l’oferta de cofinançar el vial, presentar recurs d’alçada contra la caducitat i ahir van anunciar que, acollint-se al Codi Civil català, ofereixen per la finca de la Paeria el doble de la taxació independent efectuada per convertir-se en propietaris al cent per cent dels terrenys.

I acaben advertint que, en cas de persistir la Paeria en l’actitud obstruccionista, exerciran les accions pertinents, inclosa la reclamació d’indemnitzacions pels perjudicis que s’han patit, mentre sol·licitaran la llicència comercial que ha de concedir la Generalitat. Estem davant d’un conflicte que en el dia d’avui no sembla que tingui vies de solució entre els promotors i la Paeria, amb postures enfrontades, i tot apunta que acabarà dirimint-se als tribunals amb conseqüències absolutament imprevisibles en aquests moments. Arribats a aquest punt, cal preguntar-se si el projecte és beneficiós per als ciutadans de Lleida, si és positiu per millorar l’oferta comercial de la ciutat i captar nous mercats o si, com diu la Paeria, desertitzarà l’Eix Comercial i acabarà per enfonsar el petit comerç del centre.

També és oportú recordar que tots els projectes de noves instal·lacions, des de la ja llunyana obertura del Pryca, han trobat rebuig malgrat que després han acabat creant noves zones comercials, que els establiments tradicionals de l’Eix s’han convertit en franquícies i que el comerç, com tots els sectors, viu profundes transformacions i que el proteccionisme tampoc salva qui no té la suficient capacitat d’adaptació. De la mateixa manera, és legítim que cada partit defensi el seu propi model comercial i més quan la qüestió es va convertir en bandera dels que ara governen la Paeria a l’última campanya electoral. Però, per sobre d’opinions sectorials i polítiques, hi ha d’haver l’imperi de la llei: els promotors han de complir els requisits marcats per la normativa vigent i els governants tenen dret a marcar les seues exigències, però han d’acabar per complir la llei.

I tal com està la situació, tot apunta que l’última paraula la tindran els jutges.

tracking