SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sembla raonable que el calendari escolar s’adapti als paràmetres europeus i que es redueixi el llarg període vacacional de l’estiu avançant la tornada a les aules, però ja no ho és que la decisió es prengui per sorpresa i que s’informi les direccions dels centres per correu electrònic poc abans que faci l’anunci oficial el president de la Generalitat, sense buscar el desitjable consens amb els professors, que hauran de posar en marxa la mesura, i els pares, que hauran d’adaptar-se al nou calendari. Que les vacances estivals són massa llargues i que la desconnexió durant dos mesos i mig és excessiva i perjudicial per al procés formatiu és una qüestió debatuda i assumida i pot entendre’s l’avançament d’una setmana en retorn a les aules. Però l’anunci que només hi haurà classes matinals durant tot el mes de setembre no ajuda a la conciliació familiar, sinó que la complica, i de fet la mateixa conselleria va haver de matisar l’anunci, hores després i en vista de les crítiques, afegint que els menjadors estarien oberts i que s’afegiria una hora extraescolar a primera hora de la tarda, amb la qual cosa l’hora de sortida seria similar a la de la resta del curs sense costos addicionals.

El problema és que totes aquestes mesures, l’avanç, l’horari matinal i l’extraescolar afegida, eren desconegudes pels que han d’implementar-la amb la consegüent indignació dels sindicats i de les associacions de pares. No és la primera vegada que es promou una modificació del calendari perquè Ernest Maragall ja ho va intentar el curs 2010-11 amb l’avançament d’una setmana al setembre que es compensava amb una setmana festiva entre el febrer i el març. No va prosperar i al curs següent va tornar al calendari habitual.

Ara es vol compensar la setmana d’avançament amb un dia més de vacances per Nadal i l’augment de tres a quatre dels dies de lliure disposició, però més que les hores lectives, el problema és com s’ha pres i notificat la decisió i no serveix l’excusa del conseller que, si haguessin portat la qüestió a debat, no s’hauria pogut fer. Sembla elemental que s’ha d’informar els centres, els treballadors i tota la comunitat educativa i buscar el màxim consens si es vol que prosperi una reforma.Casado se la jugaNo es presenta a les eleccions de Castella i Lleó, però Pablo Casado es juga el lideratge demà diumenge si el Partit Popular, que va avançar les eleccions per aconseguir majoria absoluta, no s’imposa a les urnes o si necessita Vox per continuar governant, la qual cosa ja ha anunciat que passarà factura. Les enquestes reflecteixen igualtat i tot apunta que l’abstenció i les llistes de l’Espanya buidada seran decisives.

tracking