SEGRE

Creat:

Actualitzat:

En cinc anys es jubilaran prop del 50 per cent dels secretaris locals de Lleida que són funcionaris. Aquest fet agreujarà encara més la delicada situació que ja viuen molts ajuntaments (la majoria petits, encara que també afecta capitals de comarca com Balaguer), que estan sota mínims. La precarietat del sector, amb molta itinerància perquè no es convoquen places, hauria de fer reflexionar l’Administració.

Els secretaris són imprescindibles per al correcte funcionament dels consistoris, ja que als municipis més petits, que no tenen interventor, en depenen fins i tot per pagar nòmines i factures. La figura del secretari interventor assessora, autoritza i fiscalitza qualsevol activitat dels ajuntaments que impliqui fer un pagament o una contractació. Evitar la paràlisi de les administracions locals ha de ser una prioritat i cal solucionar el problema abans que les jubilacions l’agreugin encara més.

Hi ha dos-centes places convocades per a tot l’Estat, la qual cosa dona idea que els funcionaris arriben amb comptagotes (dos el 2019 i, des d’aleshores, cap). És per això que gairebé la meitat dels llocs als ens locals de Lleida els ocupen interins, un 47,8 per cent, tretze punts per sobre de la mitjana catalana. Així doncs, hi ha només setanta-un funcionaris i en els pròxims cinc anys se’n jubilaran la meitat.

La interinitat es tradueix en inestabilitat. Les oposicions que s’estan fent ara a Madrid no sembla que hagin de millorar la situació, perquè hi ha molt poques places. A més, a les comarques de Lleida hi ha un problema afegit i és que, per la mida dels ajuntaments (215 dels 231 municipis tenen menys de 5.000 habitants), els professionals adscrits al Servei d’Atenció Tècnica (SAT) que ofereixen els consells comarcals tenen molt volum de feina i molt dispers.

La Generalitat demana recuperar les competències per convocar oposicions i, d’aquesta manera, atansar-se als possibles candidats amb campanyes de promoció d’aquesta professió. No fa tants anys la figura del secretari gaudia de molt prestigi social. S’haurà de recuperar, perquè els necessitem.Mannà caigut del celNo és mannà, però també arriba caigut del cel.

Ahir van tornar els vols del turoperador Quality Travel a l’aeroport d’Alguaire. Primer avió que aterrava amb vuitanta esquiadors procedents de Göteborg, a Suècia, des que el 2020 la pandèmia ho va paralitzés tot. Tots tenien Andorra com a destinació final del seu viatge, però la companyia sueca assegura que a partir de la setmana que ve també oferirà paquets a l’estació aranesa de Baqueira-Beret.

La previsió és que hi hagi un vol cada diumenge fins al dia 20 de març.

tracking