SEGRE

Creat:

Actualitzat:

S’atribueix a l’italià Giulio Andreotti la sentència que en política hi ha amics, coneguts, rivals, enemics i companys de partit i al PP tenim la millor prova que el foc ve de les mateixes files amb l’enfrontament entre la direcció del partit de Pablo Casado i la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que per a un sector del partit és la referència i aspirant a substituir Casado. La batalla ha esclatat per un contracte de la comunitat de Madrid per comprar mascaretes l’abril del 2020 a un empresari amic del germà de la presidenta, que pel que sembla va cobrar la seua corresponent comissió. Ayuso ha denunciat espionatge i que des de l’ajuntament de Madrid es va contractar una empresa de detectius perquè investigués el cas i les finances del seu germà i ha emmascarat el suposat cas de corrupció, denunciant persecució per part del partit, que al seu torn li ha obert expedient i acusa la presidenta madrilenya d’una campanya de falsedats i calúmnies.

La guerra està declarada i ja ha provocat divisió en el partit amb alineaments rotunds al costat de la presidenta madrilenya de figures com el president gallec Núñez Feijóo o l’exministra Esperanza Aguirre, que arriba a demanar la dimissió del secretari general, Teodoro García Egea. Però la tàctica d’Ayuso, amb el seu atac a la direcció del partit, no pot ocultar els fets: la comunitat que presideix va adjudicar directament i sense concurs la compra per 1.500.000 euros de 250.000 mascaretes a un preu de sis euros per unitat a un empresari amic del seu germà que va cobrar una comissió de 280.000 euros. Sembla un cas clar de corrupció i amiguisme que Ayuso ha sortejat dient que l’operació està regularitzada i blindant-se amb l’atac polític que reflecteix la lluita pel poder que fa mesos que es viu al PP, especialment a Madrid.

El segon capítol arriba amb l’encàrrec a una empresa de detectius, admès per l’alcalde de Madrid, per investigar amb fons públics la gestió de la seua rival per presidir el PP de la capital i que ja ha provocat la dimissió d’un alt càrrec pròxim a l’alcalde Almeida. L’escàndol esclata dies després de les eleccions de Castella i Lleó en què el PP ha quedat lluny dels seus objectius i en mans de Vox amb crítiques a la gestió de Casado i García Egea i veus a la premsa de Madrid elogiant el lideratge d’Ayuso. De moment, tots hi perden perquè el PP torna a mostrar-se dividit, Casado veu qüestionat el seu lideratge i Ayuso ha d’afrontar un possible cas de corrupció i l’expedient obert pel seu propi partit.

Entre els rivals, els de Vox es freguen les mans perquè pescaran vots al riu tèrbol de la dreta i des del govern de Sánchez pregunten que, si Casado coneixia la corruptela o l’espionatge, per què no ho havia denunciat? Després es queixaran tots de l’abstenció.

tracking