SEGRE

EDITORIAL

L'economia, una altra arma per a la guerra

Creat:

Actualitzat:

“És l’economia, imbècil.” Aquesta frase reproduïda fins a la sacietat és el que li va dir Bill Clinton a George Bush pare en la campanya electoral nord-americana del 1992 i és considerada una de les claus que van aixecar el primer fins a la Casa Blanca. La gestió econòmica pot fer guanyar unes eleccions i també perdre-les perquè és un dels elements clau d’un país i dels que més preocupen la població, juntament amb la seguretat. I precisament la mateixa màxima podria aplicar-se per tant en una guerra com a la que assistim estupefactes des de fa deu dies.

Els avenços de les tropes russes en territori ucraïnès són més que notables, amb bombardejos cada vegada més durs i indiscriminats, i les atrocitats contra la població civil resulten estremidores, comptant-se ja les víctimes per milers i milions els desplaçats, malgrat la dificultat d’obtenir informació fidedigna tant de la zona de conflicte com de Rússia. Però parlàvem d’economia i en aquest aspecte rau un dels esculls que s’ha trobat el megalòman president Vladímir Putin en els seus plans bèl·lics i que potser ajudin a debilitar la seua imatge entre els seus.Ahir Inditex va decidir tancar les seues 502 botigues (86 sota la marca Zara) a Rússia, el seu segon mercat després d’Espanya, amb més de 9.000 empleats, i suspendre la venda online a l’esmentat país com a conseqüència de la invasió d’Ucraïna. Alhora, Tendam, que compta amb les firmes Cortefiel, Pedro del Hierro, Springfield, Women’secret, Hoss Intropia, High Spirits, Slowlove i Fifty, va anunciar també que suspenia temporalment les operacions en aquell país clausurant les seues 50 botigues, amb prop de 400 treballadors.

Inditex i Tendam se sumen així a gegants com H&M, Adidas, Nike o Burberry i, més enllà de la roba i el calçat, la tirallonga de companyies occidentals que deixen d’operar a Rússia augmenta gradualment, i al llistat figuren tecnològiques (Apple o Microsoft), fabricants de cotxes (Volkswagen, Mercedes, Ford), firmes del sector mobiliari (Ikea), navilieres (Maersk) o mitjans de pagament (Visa i Mastercard). Això es tradueix en el fet que milers de llocs de treball i els seus consegüents sous, almenys de moment, es perden i que la població russa no podrà comprar una sèrie de productes a què ja estava acostumada. Potser és aquest últim aspecte un dels punts d’inflexió perquè els súbdits del règim de Putin es rebel·lin contra el seu mandatari, igual que els magnats que abunden en aquell país, que veuen com ja no poden disfrutar de les seues fortunes i de tota mena de luxes, des de iots fins a immobles milionaris, tant al seu país com a l’estranger.

Qui sap si la butxaca pot fer més que les armes i en els propers dies tindrem ocasió de comprovar-ho.

tracking