SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Canal d’Urgell, juntament amb el d’Aragó i Catalunya i Pinyana, són les infraestructures en les quals des de fa més de cent anys s’ha fonamentat el progrés agroramader de les comarques del pla de Lleida. La realitat que avui tenim i gaudim, com a grans productors agraris i alimentaris, només ha estat possible per l’arribada de l’aigua als camps de cultiu i les granges. Però l’economia canvia i amb ella hem d’evolucionar nosaltres si volem seguir sent competitius i mantenir la societat del benestar que hem mínimament aconseguit.

Ahir es va celebrar com cada any a Mollerussa la jornada sobre regs i futur que organitza la comunitat de regants. En aquesta, el president dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, va alertar de la necessitat i l’“emergència” de modernitzar el reg per frenar l’abandó d’agricultors i evitar que grans grups inversors “prenguin el territori”. “Necessitem una actuació immediata o no arribarem a temps i tots els que tenim responsabilitats en serem culpables”, va sentenciar.

Important SOS de Ros, que ve a afegir-se a la mateixa crida feta no fa gaire pel Segarra-Garrigues que, després d’anys de reivindicacions i esforç inversor, es pot trobar amb el fet que els pagesos que van iniciar la seua construcció morin sense veure arribar l’aigua a les seues finques, o el que és igual de negatiu, que les grans firmes acabin per comprar les terres. La modernització no és barata i per això també és imprescindible que totes les administracions posin la part que els correspon i que les entitats financeres es comprometin i ajudin aquestes petites i mitjanes explotacions per garantir-ne el futur. L’aigua és un bé molt preuat que cada vegada serà més escàs i en el seu estalvi i utilització sostenible ha de basar-se el full de ruta del camp de Lleida.

Vivim una crisi en molts sectors i els elevats costos de producció, a més dels baixos preus pagats als productors, desestabilitzen el sector, però la modernització del reg és un dels primers esglaons que s’han de superar.Psicosi infundada

Les patronals del transport no s’han afegit a la convocatòria d’aturada que a partir de dilluns ha fet la Plataforma per a la Defensa del Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional, organització aliena als òrgans de representació habituals del sector. Malgrat aquesta realitat, la psicosi creada per la rapidesa amb la qual les xarxes socials han difós un àudio que alertava de desproveïment ha portat alguns lleidatans a comprar més de l’habitual i algunes cadenes van tornar a patir la síndrome del paper higiènic del confinament. Calma, els subministraments estan garantits.

tracking