SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El sector empresarial de l’Alt Pirineu i Aran, Lleida i Girona s’ha unit per donar suport a la candidatura dels Jocs d’Hivern 2030. Sota el lema Per un impuls al Pirineu, diem SÍ, han iniciat una sèrie d’accions que duran a terme pel territori per defensar el projecte olímpic. El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, creu que els Jocs dinamitzaran econòmicament les comarques de muntanya.

Mentrestant, el seu homòleg a Empresariat Cerdanya, Francesc Armengol, va demanar al Govern que si Aragó “no vol organitzar uns Jocs amb Catalunya” aquest tiri endavant la candidatura en solitari. Al manifest s’han adherit Pimec Lleida, COELL, ACEM, Associació de Càmpings i les cambres de comerç de Lleida i Girona. Després d’aquest suport unànime, només es pot ja esperar la consulta popular per conèixer l’opinió dels veïns, però sembla clar que els avantatges d’un esdeveniment d’aquestes característiques i la seua promoció internacional superen amb escreix els inconvenients.

Tant per a l’esquí i els seus esportistes practicants, com per a tots els territoris implicats, els Jocs d’Hivern no comportaran res negatiu, ni de model econòmic, ni mediambiental, més aviat al contrari. El canvi climàtic és una evidència científica a què les comarques de muntanya hauran d’anar adaptant-se a poc a poc, però una competició com aquesta, similar als campionats del món o d’Europa que se celebren cada any, no altera ni perjudica l’entorn. Primer, perquè la cota de neu baixarà molt poc en aquests 8 anys, i segon, perquè la tecnologia d’aprofitament d’aigua per a la innivació és de les més modernes i eficients del món.

De fet, l’empresariat aragonès també ho creu així i s’ha citat amb el president de la DGA, Javier Lambán, demà perquè rebaixi l’envit que ha llançat al COE, no acceptant el repartiment tècnic ja rubricat, i es trobi la fórmula per no desaprofitar aquesta ocasió de visibilitzar el Pirineu per tot el món. Perquè una cosa no s’ha d’oblidar, ni Aragó ni Catalunya poden, ara com ara, presentar candidatura en solitari si no compten amb el suport del COE i el seu president ja va anunciar aquesta mateixa setmana que si no hi ha acord no hi ha candidatura.Medicina ruralEl manteniment dels 150 consultoris mèdics de l’entorn rural de Lleida és una bona notícia perquè el seu tancament temporal per la Covid ha perjudicat clarament els veïns d’aquests nuclis, sobretot les persones grans. No dubtem que els recursos són escassos i que cal rendibilitzar esforços, però en cap cas ha de fer-se en detriment de la salut comunitària dels pobles.

tracking