SEGRE

Creat:

Actualitzat:

“Explicacions?, de què?”. Aquestes dos frases, seguides d’una sonora rialla, han estat la gota que ha fet vessar el vas de la paciència de molts davant de la, com a mínim, incòmoda visita a Espanya del rei emèrit després de gairebé dos anys d’exili a Abu Dhabi. Amb les esmentades dos frases, en un to sorneguer i gairebé desafiant la periodista que a Sanxenxo li va preguntar si donaria explicacions de la seua actitud, Joan Carles I ha aconseguit irritar, ara ja de forma ostentosa, tant el Govern de l’Estat com la Casa Reial, que pretenia que aquesta primera estada de quatre dies tingués un perfil baix i que s’ha convertit en un espectacle grotesc i ostentós.

Potser l’emèrit pot escudar-se que els presumptes delictes de caràcter econòmic que hauria comès o bé ja han prescrit o bé van succeir quan la seua figura era inviolable i, per tant, no podia ser jutjat. Però, a part dels aspectes legals, hi ha el vessant ètic i fins i tot estètic. Perquè el mínim que podria haver fet el que va ser cap de l’Estat fins fa vuit anys, si és que té un mínim respecte envers els que van ser els seus súbdits, era demanar perdó per una conducta en absolut exemplar, i amb sospites que es va aprofitar del càrrec del tot inassumibles socialment.

La portaveu del Govern espanyol, la socialista Isabel Rodríguez, no es va mossegar la llengua ahir i, sumant-se a les crítiques dels seus socis de Podem, li va retreure que no hagués demanat disculpes als seus conciutadans, alhora que va considerar que, en el seu retorn a Espanya, “podia haver estat molt més acurat”. Un altre ministre, en aquest cas el de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va considerar “ineludible” que el rei emèrit doni ben aviat explicacions per uns fets “molt greus” per no perdre “una oportunitat d’or” ja que ha aprofitat el seu primer viatge a Espanya per “sortir al mar i a una barbacoa”, deixant passar així una oportunitat “important” per intentar justificar-se per les seues accions. Tanmateix, aquestes crítiques no van ser suficients per als seus socis de Govern, ja que el coportaveu estatal de Podem, Pablo Fernández, va reclamar al PSOE que demostri el seu rebuig a les “barbàries” de l’emèrit quan hi hagi una “nova oportunitat” de votar una comissió d’investigació sobre les seues actuacions i va instar el partit de Pedro Sánchez que sigui “conseqüent” i passi de les “paraules als fets”.I paral·lelament a tota la tempesta política, hi ha l’evident incomoditat de la Casa Reial, que ahir va eludir incloure a l’agenda oficial la visita de Joan Carles I a la Zarzuela, al considerar-la una trobada privada.

El rei Felip VI hauria d’explicar sense embuts quina relació manté amb el seu pare, almenys a nivell institucional, i demostrar més respecte pels seus conciutadans que el que ha exhibit el seu antecessor en el càrrec.

tracking