SEGRE

EDITORIAL

L'aigua, un bé cada vegada més escàs

Creat:

Actualitzat:

Fa pocs dies, en aquesta mateixa secció, analitzàvem la situació de diversos municipis que han tingut carències de subministrament d’aigua potable a causa de problemes de contaminació. A dia d’avui encara persisteix aquesta problemàtica a Torres de Segre, l’ajuntament del qual s’ha vist obligat a proporcionar garrafes als veïns. Així mateix, a Baix Pallars i a Bellver de Cerdanya ja demanen restringir el subministrament per l’escassetat a causa de la sequera.

La falta d’aigua és un problema que s’està estenent gradualment i ja amenaça seriosament els regs. Ahir il·lustràvem la portada amb una inquietant imatge del pantà de Rialb que només emmagatzema cent hectòmetres cúbics, una quarta part de la seua capacitat i menys de la meitat de reserves en comparació amb les que allotjava l’any passat en aquestes mateixes dates. La pertinaç sequera dels últims mesos i la manca de neu acumulada al Pirineu han propiciat aquesta situació crítica que encara pot agreujar-se en els pròxims dies amb l’arribada d’una nova onada de calor, la tercera de l’any.

Les diferents comunitats de regants estan en alerta i comencen a aplicar mesures per garantir les aportacions als cultius en el que queda de campanya i la ciutadania també haurà d’adaptar-se a l’actual situació a nivell domèstic. Així doncs, urgeix fer tot el possible per evitar malversar aquest bé tan preuat i que, si les previsions no fallen d’acord amb el que marquen els estudis sobre el canvi climàtic, cada vegada serà més escàs.

Tardor calenta

I si estem immersos en un estiu tòrrid, aquesta tardor s’augura calenta però no per les temperatures que es puguin assolir, sinó per la conjuntura econòmica que s’aventura més que complicada. Així, el president del Govern, Pedro Sánchez, va reconèixer ahir, al debat de l’estat de la nació, que l’economia espanyola es comportarà en els pròxims trimestres pitjor del que s’esperava, encara que tot dependrà de com evolucioni la guerra i de si Rússia tanca completament el subministrament de gas a Europa.

Per això va considerar necessari afavorir l’estalvi energètic, amb la qual cosa des de l’Executiu es promourà el teletreball i es recomanarà rebaixar la temperatura de la calefacció i apujar la de l’aire condicionat per a un ús més eficient de l’energia. Així mateix, va anunciar una sèrie de mesures com un nou impost temporal als bancs i a les grans empreses elèctriques, gasistes i petroleres; la gratuïtat dels abonaments de Renfe de Cercanías, Rodalies i mitjana distància i la beca complementària de 100 euros mensuals per als estudiants majors de setze anys. Veurem si amb tot això n’hi ha prou per trampejar una tardor del tot incerta.

tracking