SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat de negocis de Lleida que tenen relació directa amb el públic, és a dir, botigues, comerços d’alimentació i begudes, serveis i hostaleria, han tingut dificultats per contractar mà d’obra qualificada en els sis primers mesos de l’any. El principal problema rau en la falta d’actitud, ja que molts possibles candidats a ocupar aquests llocs de treball no estan disposats a complir les condicions que requereixen aquestes ocupacions, ja sigui per horaris, dedicació o altres característiques. Altres hàndicaps que impedeixen incorporar-se a aquests negocis són la falta de formació, d’experiència i de disponibilitat, segons reflecteix una enquesta elaborada per Pimec Comerç.

L’estudi no fa sinó reflectir una realitat cada vegada més estesa: molts joves que comencen a introduir-se al món laboral opten per aquella màxima que diu que volen treballar per viure i no viure per treballar, sense fer concessions a reduir el temps dedicat a l’oci. És del tot comprensible, però caldrà buscar equilibris. Aquests negocis, en molts casos, tenen caràcter familiar (seria un de cada quatre) i no tenen assegurat un relleu generacional, en part per les mateixes raons argüides.

El resum és que els que busquen mà d’obra hauran de fer ofertes més atractives per fidelitzar els treballadors, ja sigui amb sous més que acceptables com amb horaris que facin compatible la conciliació, el descans i l’oci. Fa anys que s’augura l’arribada de robots per fer-nos la vida més fàcil però encara queda molt perquè supleixin els treballadors en les seues ocupacions.

Barbàries als Sanfermines

I no ens referim només al patiment que viuen els toros als tradicionals encierros i a les posteriors corrides. Parlem de les agressions sexuals que se succeeixen en el marc d’aquesta festa i que tenen antecedents tan brutals com la violació en grup de la Manada del 2016.

En la setmana que portem de les festes de Pamplona, s’han denunciat ni més ni menys que vint-i-un abusos sexuals i una agressió amb penetració, tota una barbaritat que supera fins i tot les tràgiques xifres del 2019, l’últim any que es va celebrar la festa abans de la pandèmia. Així mateix, s’han registrat almenys nou denúncies per haver patit punxades amb xeringues al cos en suposats intents de submissió química. Milers de persones van sortir al carrer aquest dimarts per condemnar aquests fets i per reclamar un dret tan simple com el que haurien de tenir, i en moltes ocasions no tenen, les dones i que consisteix a poder sortir als carrers soles i sense por, sigui l’hora que sigui.

Si la festa no és perquè en gaudeixi tothom, ja no és festa.

tracking