SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Des de ja fa algunes setmanes les advertències sobre l’arribada d’una tardor calenta, econòmicament parlant, són cada vegada més freqüents i clares. Els efectes de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, a més de la tragèdia que suposen les vides que està segant, són més que evidents a tots els nivells. Ara ja tenim una nova mostra dels perjudicis econòmics que seguirà comportant.

En aquest cas arribarà de la mà de la Comissió Europea, que presentarà dimecres vinent el pla Estalvia gas per a un hivern segur amb el qual demana limitar l’aire condicionat a 25 graus i la calefacció a 19, extrems que difícilment es compleixen en l’actualitat a tots els nivells, malgrat que són els recomanats. A més, la CE aconsella que les indústries que tinguin possibilitats per fer-ho utilitzin altres fonts d’energia per augmentar les reserves gasístiques al més aviat possible. Brussel·les reclamarà als països membres que incentivin amb compensacions econòmiques la reducció del consum de gas d’empreses com a part de les mesures de la Unió Europea per preparar-se per a un hivern marcat per una probable decisió de Rússia de tallar el subministrament al continent.

El text subratlla que els fluxos de gas des del país invasor han caigut un 30% en comparació amb la mitjana del període 2016-2021 i part d’aquesta reducció “ha estat el resultat d’accions sobtades, injustificades i unilaterals de Gazprom per disminuir o aturar les entregues a consumidors europeus amb l’objectiu de trastocar l’activitat econòmica i manipular els preus”. “No hi ha raons per pensar que aquest patró canviarà. En canvi, una sèrie de senyals, com l’última decisió de reduir encara més el subministrament a Itàlia, apunten a un probable deteriorament de les perspectives de subministrament de gas”, adverteix la Comissió Europea.

Davant d’aquest panorama, el Govern espanyol ja va demanar dijous a empreses, agents socials i consumidors aportacions i suggeriments per revisar el pla de contingència davant de la previsible crisi energètica en potència. Així les coses, millor serà que comencem tots a ajustar els termòstats i, malgrat l’onada de calor en la qual estem immersos, intentem no viure en un clima àrtic i, a l’hivern, evitem les temperatures tropicals als interiors.L’hora del diàlegEn plena tempesta política a la Generalitat per la imputació de Laura Borràs, que ha tensat encara més les relacions entre Junts i Esquerra, ahir va tocar cimera de desglaç després del Catalangate entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez a Madrid, un tímid primer pas cap a la taula de diàleg que es reunirà a finals de mes. Feia deu mesos que el diàleg brillava per la seua absència.

tracking