SEGRE

Creat:

Actualitzat:

No fa gaires anys, els metges, sobretot en poblacions petites, eren a la cúspide de la piràmide social, amb els mestres. Eren professionals tan necessaris com respectats. Què ha passat en unes quantes dècades perquè de les setze places de metge intern resident (MIR) d’aquesta especialitat, deu quedessin vacants inicialment a Lleida? No hi ha una única resposta, però des de Salut s’han proposat afrontar el problema i han creat un grup de treball format per professionals d’aquest àmbit.

El principal objectiu és que la medicina familiar i comunitària torni a ser atractiva per als futurs metges. Segons Ramon Piñol, director operatiu dels serveis sanitaris del Servei Català de la Salut a Lleida, són “els especialistes en les malalties més freqüents”, per la qual cosa cal prestigiar-los i mimar-los perquè no hem d’oblidar que, com destaca Eugeni Paredes, vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, “som una pedra angular del sistema perquè no pots anar a l’especialista si abans no et visita un metge de família”. Però també entonen el mea culpa.

La pandèmia ha posat en evidència les moltes carències que arrossegava la Primària, que va quedar molt tocada per les retallades anteriors a la crisi sanitària. Els professionals “hem donat la imatge d’estar desbordats, que tot és un desastre”, sense poder incidir en “l’essència” de la professió, segons la directora d’Atenció Primària de Lleida, Pilar Vaqué. També reclamen més protagonisme a la universitat i uniformes a mida perquè els MIR puguin fer compatible la feina amb el doctorat.

De moment, des de la Universitat de Lleida es crearà l’assignatura de Medicina de Família. Un primer pas molt important. Això sí, l’equip de treball coincideix que de poc serviran les seues propostes si no s’allibera aquests professionals de les moltes hores de paperassa que estan obligats a fer.

Una burocràcia que els allunya de la raó de ser del metge de família, el contacte directe amb el pacient. En la lluita contra la despoblació del territori, els metges també hi tenen un paper important. A ningú se li escapa que cada consultori mèdic i cada escola que es tanca és una condemna a mort per a un poble.Més casos, menys greusEl coronavirus segueix entre nosaltres.

S’han contagiats més lleidatans de Covid-19 en set mesos que en els dos anys anteriors de pandèmia. Un total de 90.724 persones, el 20 per cent de la població de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, s’han infectat. Això sí, gràcies a les vacunes, els casos han estat molt menys greus i no han tensat el sistema sanitari.

tracking