SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Per desgràcia estem de nou en plena onada d’incendis. El del Bages, que ahir ja havia arrasat més de 1.600 hectàrees, estava en fase de contenció, malgrat que es va declarar un nou focus al Pont de Vilomara, i al Montsec les flames van tornar a aparèixer per segona vegada en poques setmanes, en concret a Àger i en un lloc de molt difícil accés. Tot això se suma als sinistres que estan arrasant milers d’hectàrees de tota la península Ibèrica, amb especial incidència a Extremadura, Castella i Lleó i Galícia, a més de grans àrees de Portugal.

Però no és d’aquest tipus d’incendis a què ens referim sinó que parlem d’altres de molt més pròxims, potser de menor intensitat però igualment perillosos. En aquest cas, com passa amb els forestals, en la majoria de casos estan provocats per la intervenció humana, ajudada per les inclemències meteorològiques amb temperatures superiors als 40 ºC i una sequera extrema. Molts no només són provocats sinó que també són intencionats, és a dir, que les flames s’encenen amb l’únic i vil objectiu de causar danys i en moltes ocasions amb interessos ocults.

Però dèiem que parlem de sinistres més propers. És el cas de crema de contenidors, ja sigui per negligències a l’hora de fer-ne ús o bé per vandalisme. En el cas de Lleida ciutat, només l’any passat els Bombers van haver d’actuar en 207 incendis d’equipament urbà, la qual cosa suposa el triple de serveis que els realitzats l’any 2020, quan van ser 76 els successos d’aquest tipus.

En la majoria d’ocasions cremen almenys dos contenidors ja que al ser limítrofs les flames passen de l’un a l’altre fàcilment. Costa d’entendre que a algú li pugui comportar algun tipus de satisfacció veure com equipaments bàsics per a la vida en societat són pinso de les flames. Alhora, aquest tipus de delinqüents per descomptat no tenen ni la més mínima noció de quant pot costar el seu incivisme.

Doncs els ho direm per si de cas això els permet veure la llum i reflexionar: l’any passat la Paeria va destinar més de 350.000 euros a la reposició de contenidors de la via pública cremats o trencats, cosa que suposa ni més ni menys que multiplicar per sis el pressupost anual destinat al manteniment d’aquest tipus d’equipaments.Restriccions ampliadesI davant d’aquesta onada de sinistres, Protecció Civil va acordar ahir prolongar fins divendres les restriccions d’activitats i accés al medi natural a 20 comarques, ja que es manté el risc d’incendis a causa de l’onada de calor i la pertinaç sequera. És necessari el compliment d’aquestes mesures per intentar evitar més catàstrofes.

tracking