SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Per desgràcia, massa sovint ens hem de fer ressò, ja sigui en notícies o mitjançant fotos dels mateixos lectors, d’exemples de brutícia als carrers de Lleida. Contenidors desbordats i amb residus al carrer, alguns més que voluminosos; excrements de gos que els amos no han recollit, brutícia a les voreres i en zones verdes.. i podríem seguir.

Gràcies al treball dels veïns de diferents barris, de moment ja s’han detectat 54 punts negres de brutícia a Pardinyes i el Barri Antic, dos de les zones més castigades per l’incivisme. A partir d’aquestes queixes de 15 grups de veïns, la Paeria ha elaborat un pla que contempla 575 actuacions d’obres i millores en carrers, solars i places de tota la ciutat i farà una revisió trimestral per veure com avancen les millores. És d’esperar que aquesta iniciativa doni els seus fruits aviat perquè la neteja i salubritat d’espais públics és una assignatura pendent que, a més, és de les més visibles.

Però no seria just culpar només l’ajuntament i l’empresa de neteja contractada del pèssim estat de la ciutat. Tots i cadascun dels lleidatans hem d’assimilar que els carrers són una extensió dels nostres habitatges i, per tant, urgeix col·laborar en el seu manteniment. Per exemple, cada vegada és més fàcil veure propietaris de gossos que, una vegada els animals han fet les necessitats, a més de recollir els excrements, netegen el lloc amb aigua i sabó.

Pot semblar una col·laboració simple, però és d’aplaudir i a poc a poc s’hauria d’anar generalitzant pel bé de tots.I recordem que més aviat que tard el sistema de recollida d’escombraries porta a porta, iniciat en període de proves a Pardinyes i Balàfia, s’anirà estenent a tota la ciutat. Millor que anem incorporant els nous hàbits perquè ja no només són imprescindibles per a la cura de la ciutat sinó que són necessaris per preservar el futur del planeta, que, per descomptat, és a les nostres mans.

Alternatives al gas rus

Cada dia ens arriben avisos de la tardor calenta que ens ve a sobre, o millor seria dir freda perquè el gas per a les calefaccions està en risc a causa de la crisi arran de la invasió russa d’Ucraïna. Per intentar mitigar el greu problema que suposarà la falta de subministraments, la CE ha pactat amb l’Azerbaidjan que aquest país dupliqui l’aportació de gas als 27 per allunyar-se així de la dependència de la producció russa. Potser és només un pedaç, però un pedaç necessari per evitar mals majors. Després hi ha el sentit comú que apel·la a apujar la temperatura dels aires condicionats i, quan arribi el fred, abaixar la de les calefaccions.

tracking