SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Estem immersos en una nova onada de calor, i seria la tercera d’aquest any, que sembla no tenir final. Les previsions apunten a un nou augment de les temperatures, amb màximes una altra vegada superiors als 40 graus, que tindrien el seu punt àlgid dilluns. I el pitjor no són només els greus inconvenients que comporta en el dia a dia sinó que les morts relacionades amb aquesta situació tan anòmala per la seua durada han assolit uns registres més que preocupants.

Així, l’Institut de Salut Carlos III estima que les morts atribuïbles a les altes temperatures fins aquest dimarts van ser més de mil, en concret 1.047, amb dilluns i dimarts com els dies amb més morts estimades, 184. D’aquest total, una vintena correspondrien a Catalunya. Pel que fa a l’edat, 672 són majors de 85 anys, 241 en tenen entre 75 i 84, i 88 haurien mort amb entre 65 i 74 anys.

Davant d’aquest dramàtic panorama, cal seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries, que són de sentit comú. Així, és convenient evitar sortir a l’aire lliure en les hores centrals del dia (entre les 12 del migdia i les 18.00), beure més líquids sense esperar a tenir set, sobretot aigua i sucs, evitar menjars copiosos, fer ingestes més freqüents i no abusar de les begudes alcohòliques. Cal estar en espais ventilats o condicionats quan ets a casa, abaixar les persianes i tancar les finestres durant el dia i obrir-les només durant la nit per ventilar.

També cal recordar els perills que pot comportar deixar menors, ancians o animals de companyia a l’interior d’un cotxe encara que sigui durant pocs minuts. Són consells que poden semblar bàsics però que salven vides. Aquest objectiu, com ho és també preservar el medi ambient i el medi natural, persegueix l’ampliació decretada per la Generalitat de mesures per evitar incendis.

Així, onze zones protegides romandran tancades des d’avui i, com a mínim, fins dilluns per prevenir focs davant de l’onada de calor i per la qual també s’amplia de 275 a 357 municipis de 27 comarques les mesures d’obligat compliment. Això suposa l’activació més gran que s’ha fet mai quant a nombre de municipis i control d’accessos a massissos forestals, segons un comunicat de la Generalitat, que evidencia la situació crítica que travessem. Val a recordar que les restriccions contemplen suspendre les acampades, rutes i activitats de lleure en el medi natural i es restringeixen proves esportives, marxes ciclistes, filmacions i altres usos excepcionals de les xarxes interurbanes.

També es prohibeix l’ús de maquinària agrícola entre les 12 i les 18 hores i les obres a la xarxa interurbana que comportin la maquinària amb risc d’incendi, i es limita la circulació de transport dins del bosc entre les 12 i les 19 hores. És pel bé de tothom.

tracking