SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les administracions han de ser molt escrupoloses amb els pressupostos que fan anar. És la seua obligació i la seua responsabilitat oferir el millor servei al menor preu, però compte amb les ofertes de duros a quatre pessetes perquè el que és barat pot sortir molt car. Quan el 17 de febrer del 2020 va deixar de ser operativa la sala de comandament dels Mossos d’Esquadra de Ponent i Pirineu, situada a la comissaria de la capital del Segrià, les trucades al 112 per a emergències policials van passar a coordinar-se des de Reus (en el cas de Lleida), Barcelona i el complex Egara de Sabadell.

El llavors director general de la Policia, Pere Ferrer, va assenyalar que era “un pas endavant tecnològic per millorar el servei i l’eficiència de les nostres funcions amb l’objectiu de donar un millor servei a la ciutadania”. I encara que sobre el paper pot semblar una racionalització de recursos, el cert és que els ciutadans no hem notat la suposada millora del servei, almenys des de les comarques de Lleida. Un lector es lamentava recentment d’un retard inexplicable de la policia després d’alertar que havien entrat a robar-li a casa.

Els Mossos es van mobilitzar ràpidament, però el 112 es va equivocar d’adreça. I des dels sindicats d’aquest cos policial subratllen que no és una excepció, sinó la norma. Dos anys després de la implantació d’aquest servei no dubten a qualificar-lo de “lamentable” i afegeixen que està “al límit del col·lapse per excés de càrrega de treball”.

Les conseqüències d’aquesta situació afecten directament la ciutadania, ja que des dels sindicats de Mossos reconeixen que hi ha vegades que s’arriba tard a emergències per errors com confondre les poblacions d’Alcarràs i Alfarràs. Adverteixen que el model “ha fracassat”. Davant d’aquesta situació, la Generalitat faria bé a asseure’s a parlar amb tots els agents implicats i valorar si aquesta centralització del servei ha funcionat bé.

Només en el primer semestre de l’any el Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya va rebre 50.128 trucades procedents de les comarques de Lleida, de les quals 15.560 van ser per temes relacionats amb la seguretat (un 31,24 per cent), seguides de 12.574 per assistències sanitàries i 10.015 per temes de trànsit. Que a l’altre costat de la línia hi hagi algú que conegui el territori i la toponímia, és d’agrair.

La pitjor campanya en 20 anys

“La pitjor campanya en vint anys”, així resumeix Unió de Pagesos la situació que es viu al camp de Lleida, on arranca la recol·lecció de peres ercolini i llimonera amb una caiguda de la producció d’un 25% i la minva en la mida de la fruita per les onades de calor. Un estiu per oblidar. 

tracking