SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La corda fluixa que sostenia en precari equilibri el Govern d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya és avui una mica més fina que ahir. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) envia a judici la presidenta del Parlament, Laura Borràs, pels delictes de prevaricació i falsedat documental per fraccionar contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per suposadament adjudicar-los a un amic. La crisi política està servida.

Junts insisteix que es tracta d’un judici polític i la presidenta del Parlament diu que no dimitirà. Però Borràs s’ha quedat sense suports. Tres dels quatre partits representats a la mesa, ERC, PSC i la CUP, ja han avançat que demà demanaran que sigui suspesa de les seues funcions com preveu l’article 25.4 del reglament.

Un article enverinat, però aprovat pels partits independentistes. Aquesta norma estableix que la mesa ha d’acordar la suspensió automàtica d’un diputat si un jutge el porta a judici per un delicte relacionat amb la corrupció. El 25.4 concedeix un poder excessiu als jutges per decidir la constitució d’un Parlament, ja que, encara que és cert que tothom té dret a la presumpció d’innocència i en el supòsit que el polític suspès fos finalment absolt recuperaria la condició de diputat, això passaria molt temps després de la suspensió, sobretot tenint en compte que la sentència és recurrible abans de ser ferma, i a la pràctica el diputat suspès ja no podria recuperar la seua carrera política.

Dit això, el reglament diu el que diu i el que ha de fer la mesa és aplicar-ho. Sobretot la presidenta, una de les primeres funcions de la qual és garantir que es compleix aquest reglament. Laura Borràs ha basat la seua defensa en una suposada persecució política per la seua ideologia, la qual cosa no ha agradat a ERC i la CUP, que no li compren que el seu cas pugui equiparar-se al dels líders independentistes que han estat quatre anys a la presó per delictes relacionats amb l’1-O.

Així les coses, avui es reuneix la taula de diàleg després que els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez trenquessin el gel fa una setmana. Ni Junts ni la CUP donen suport a aquesta via i, de fet, no hi haurà cap membre del Govern del partit de Laura Borràs a la reunió. Acabar la legislatura en aquestes condicions sembla molt complicat, però tot és possible en política.Torreblanca

El futur polígon industrial de Torreblanca i Quatre Pilans comptarà amb una megaparcel·la de 135 hectàrees única a Catalunya per poder acollir instal·lacions d’empreses multinacionals.

Sens dubte, una bona notícia per als interessos econòmics de les comarques de Lleida.

tracking