SEGRE

EDITORIAL

Sequera, una altra amenaça sobre la taula

Creat:

Actualitzat:

La sequera ha fet emergir l’antic poble de Tiurana de les aigües del pantà de Rialb, les reserves del qual han caigut al nivell més baix dels últims quinze anys. Dimecres només emmagatzemava 60 hectòmetres cúbics, amb prou feines el 14% de la seua capacitat, i 170 menys que fa un any. La situació d’aquest embassament és només un exemple de la situació d’alarma que la falta de pluges provoca a tota la conca de l’Ebre i de les internes de Catalunya.

Una alerta que ja ha tingut aquest estiu diverses repercussions en la distribució d’aigua potable, des del tall de subministrament als municipis de la Mancomunitat de les Garrigues (la falta de cabal va impedir diluir l’excés de pesticides) fins a les restriccions que ja van afectar ajuntaments com els de Baix Pallars, Llimiana, Esterri d’Àneu, Prats i Sansor i Vilanova de Meià, entre d’altres, l’últim Sant Martí de Riucorb, encara que Torres de Segre va recuperar ahir, després de 55 dies, el subministrament. Els regs, juntament amb l’aigua de boca, són les preocupacions més imminents per la persistent sequera, però els danys per la carència hídrica s’estenen a tota la cadena agroramadera i industrial i per descomptat al medi ambient en general. Eleva el perill d’incendis, trenca la cadena de diversitat biològica i perjudica la salut dels ciutadans.

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica d’“excepcional” la sequera a la zona del litoral i el prelitoral central de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va avançar que podrien prendre’s mesures dràstiques al setembre com restringir el consum per a usos recreatius i per al reg de jardins. Si les pluges no hi posen remei, s’acosta doncs un final d’any complicat pels diversos fronts oberts: estalvi energètic obligat per la guerra d’Ucraïna i el retard evident a desenvolupar energies alternatives, sequera i una desacceleració econòmica indiscutible que ja s’ha començat a notar en les xifres de l’atur del mes de juliol. Caldrà prendre mesures i seria desitjable que aquestes tinguessin en compte les idiosincràsies territorials, perquè no és el mateix 27 graus a l’interior d’una botiga d’Ourense que en una de Sevilla o Ponent.

I per descomptat evitar el clima de guerra freda i provocacions interessades que alguns països propicien quan el convenient és la diplomàcia, que prous problemes té l’economia internacional per obrir més fronts.L’exemple de KansasEls votants de Kansas s’han unit per llançar el missatge clar i rotund que protegiran el dret a l’avortament. Votants de totes les ideologies van dir un rotund no als intents dels conservadors de retrocedir dècades en les llibertats de les dones nord-americanes. Bona notícia per a tots els EUA i per a la democràcia en general.

tracking