SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fins a sis graus sota zero durant hores diversos dies seguits a començaments d’abril. Aquestes dades que podrien no significar res per a molts han estat la combinació explosiva que ha arruïnat el 70% de la producció de fruita de pinyol, a més de bona part de pomes i peres de Lleida. Però també han destruït milers de llocs de treball, fonamentalment de temporers, encara que també de personal habitual de les empreses fructícoles, siguin de producció o de centrals de manipulació.

De moment, el departament d’Empresa i Treball ha registrat una vintena d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) presentats per companyies o agricultors que afecten 97 treballadors fixos, però a l’acabar la campanya se n’esperen molts més. Davant d’aquesta greu situació del sector, la Generalitat destina 40 milions d’euros en ajuts als productors de la fruita dolça i l’ametlla. La conselleria d’Acció Climàtica habilitarà 32 milions d’euros per a les explotacions afectades i la previsió és pagar la meitat dels ajuts aquest any i l’altra meitat el 2023.

Empresa i Treball, per la seua part, articularà una línia de 8 milions per a centrals fructícoles i cooperatives. Aquests danys, sense precedents recents en l’agricultura lleidatana, ens donen una idea de la importància d’aquest sector en l’economia del pla. Quaranta mil llocs de treball, que són els que crea Lleida en una campanya a ple rendiment, donen una idea del potencial de la realitat agrícola lleidatana.

Va costar moltes reunions, protestes i debats, que les institucions catalanes i de l’estat central concretessin els ajuts necessaris, perquè aquesta campanya horribilis no comporti més llastos al camp de Lleida del que ja té des de fa anys pels elevats costos, baixos preus i abandó d’explotacions per falta de rendibilitat. El manteniment de les petites i mitjanes explotacions agràries és bàsic perquè les nostres comarques continuïn liderant el sector agrari català i milers de famílies segueixin arrelades al territori. D’altra banda, caldrà innovar en les mesures de prevenció lligades al clima i la meteorologia, ja que el canvi climàtic cada dia que passa queda més demostrat que és irreversible.Precaució a la muntanyaEls Bombers demanen a la ciutadania que planifiqui les activitats que vulguin dur a terme al medi natural per reduir els riscos i evitar la necessitat d’actuar en rescats.

Fins al 31 de juliol han efectuat un total de 220 rescats a les comarques lleidatanes, la qual cosa representa un augment del 15% respecte al mateix període de l’any passat i del 58% respecte al 2020. Atenció, doncs, a les sortides d’aquest agost, tota precaució és poca.

tracking