SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Catalunya ha activat el nivell 3 del pla Alfa d’alerta –el nivell operatiu màxim– en vint-i-un municipis de Lleida per elevat risc d’incendis a causa de l’increment de les temperatures i d’un descens de la humitat, episodi de calor que pot arribar a un moment crític avui i pot allargar-se fins demà. Davant d’aquesta situació, cal extremar les precaucions, ja que el 90 per cent dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, ja sigui per imprudències, accidents o per haver-hi una intencionalitat. Aquest nivell 3 del pla Alfa a més implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi i es paralitzen també els treballs forestals i la caça als municipis afectats.

Així doncs, s’han suspès un total de 863 autoritzacions per a diferents activitats que havien estat concedides per a aquest cap de setmana a tot Catalunya. Les precaucions en episodis que ja ha patit Lleida en els mesos de juny i juliol passats són de sobres conegudes pels ciutadans, però cal reiterar-les perquè no només hi ha en joc milers d’hectàrees de bosc que costen molt de conservar i en què una crema trenca totalment la biodiversitat necessària per mantenir l’equilibri entre la naturalesa i les poblacions, sinó també perquè els termòmetres propers als 40 graus representen un perill molt seriós per a la salut, tant per a les persones grans i nens com per a la població en general, com per desgràcia hem constatat en la mort d’un home d’Agramunt per una fallada multiorgànica que la calor va provocar o va desencadenar i que s’està investigant. Són temps complicats, amb dificultats diverses per a moltes famílies que veuen apujar la cistella de la compra, amb energies i carburants a un preu inassumible i amb restriccions públiques per estalviar energia, però la salut continua sent la prioritat en qualsevol estat d’alerta, com el que vivim ara.

Prudència, doncs, tant a les llars com en els treballs a l’aire lliure, i per a tots els ciutadans que gaudeixen aquests dies d’un merescut descans, precaució amb l’entorn, que és un patrimoni de tots que tenim l’obligació de preservar.Ressuscitar el MidCatEl MidCat, connexió de gas des de la Península pel corredor mediterrani fins al centre d’Europa, va quedar estancat el 2010 per diverses traves polítiques, l’oposició ecologista i la indiferència de Brussel·les. Ara tot són presses perquè Alemanya ha alçat la veu i deixa clar que, per poder prescindir del gas rus, necessita aquesta connexió a través d’Espanya i Portugal del gas d’Algèria i del que arriba amb vaixell als ports mediterranis. La improvisació segueix sent el timó que mou la Unió Europea.

tracking