SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Més de quaranta poblacions de les comarques de Lleida gaudeixen aquest llarg cap de setmana de les seues festes majors, les primeres sense restriccions després de més de dos anys. Les del 2020 directament es van suspendre arran de la pandèmia de la Covid i les corresponents a l’any passat es van celebrar sota mínims i amb nombroses limitacions. Així, encara que sembla que faci un segle perquè la memòria és molt selectiva i traïdora, el mes d’agost del 2021 va ser molt diferent de l’actual.

Malgrat que els programes festius es van mantenir en molts casos, potser sense gaire varietat d’activitats, les normes sanitàries per lluitar contra el coronavirus eren molt estrictes: mascaretes, gel hidroalcohòlic, distància social i fins i tot presa de temperatura per accedir a alguns recintes. Res de balls ni dinars o sopars populars. Doncs bé, aquesta festivitat de la Mare de Déu d’Agost no hi té res a veure i s’ha notat amb la resposta del públic.

Bona part dels municipis que estan de celebració han registrat més visitants que en els anys prepandèmics, fet que demostra les ganes de girar full després de dos anys en blanc. Els joves també han allargat fins a la matinada les sessions musicals a les festes i els petits han gaudit amb tota mena d’activitats infantils i propostes aquàtiques que han contribuït a mitigar els efectes de la calor d’aquests dies. Les empreses de contractació de grups coincideixen en bona part en aquesta radiografia encara que assenyalen que es troben amb dificultats per aconseguir material i fins i tot per trobar personal tècnic per als concerts.

I és que bona part del sector logístic que, com altres, es va quedar sense feina des de mitjans de març del 2020, no s’ha reincorporat a aquestes ocupacions després de veure’s obligat llavors a buscar una altra manera de mantenir-se. Sigui com sigui, aquests dies festius estan evidenciant que hi ha moltes ganes de celebració i d’oblidar dos llargs anys negres. Esperem que segueixi aquesta tònica i que el calendari de celebracions, que és llarg a les comarques de Lleida, continuï amb la mateixa normalitat com fins ara.Tragèdia en un festivalEls greus successos registrats al Festival Medusa de Cullera (València), on l’ensorrament d’una estructura va provocar la matinada de divendres a dissabte la mort d’un jove de vint-i-dos anys i ferides a una quarantena de persones, han de ser investigats sense dilació.

Perquè, malgrat la intensitat del vendaval que va provocar la tragèdia, és inconcebible que les estructures dels escenaris no poguessin suportar inclemències meteorològiques, per molt extremes que fossin. Els organitzadors eren responsables de la seguretat dels 320.000 assistents i, pel que es veu, no s’hi van esforçar prou.

tracking