SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va assegurar ahir que al setembre presentarà als agents socials la proposta del Govern central per reformar el període de còmput de les pensions. És una de les reformes compromeses amb la Comissió Europea per rebre els fons de recuperació i el Govern de l’Estat haurà de nou de negociar amb la patronal CEOE i els sindicats UGT i CCOO. El període de cotització és el que s’utilitza per calcular la pensió de jubilació i el Govern sospesa una sèrie de reformes, entre aquestes ampliar el nombre d’anys a tenir en compte per al càlcul, permetre descartar els pitjors exercicis del treballador o cobrir d’alguna manera les llacunes de cotització.

El ministeri estima que un 30% dels treballadors “ja no té aquestes carreres laborals lineals que anaven de menys a més” i s’han de reflectir les noves realitats del mercat de treball en la normativa. El nombre d’anys de cotització considerats per al càlcul de la pensió s’ha anat incrementant progressivament les últimes dècades. Des del gener del 2022 s’utilitzen per al còmput els últims 25 anys de cotització com a conseqüència de l’última reforma del sistema de pensions del 2011.

Caldrà esperar per conèixer els detalls i la lletra petita d’aquesta reforma que, abans que res, ha de respectar els drets adquirits pels treballadors durant la seua vida laboral i que en cap cas no es poden retallar les prestacions de jubilació ja cotitzades.Els mínims de RialbAdministració hidràulica i regants asseguren que els regs pendents del Canal d’Urgell estan garantits malgrat que Rialb estigui en aquests moments a menys d’un 8 per cent de la seua capacitat, una cosa que no ocorria des del 2008. Aquesta escassetat d’aigua ha obligat ja a parar la central hidroelèctrica i evidentment condiciona les activitats esportives i de lleure del pantà de cua i pot complicar el proveïment d’aigua de boca de desenes de municipis. La situació no és encara alarmant perquè la temporada de pluges de tardor ha de facilitar la recuperació de les reserves a la conca del Segre i les de l’Ebre, però evidentment és un senyal del canvi climàtic que hem de tenir en compte immediatament perquè el nostre mitjà de vida agroalimentari i el nostre progrés no estigui en risc en els propers anys i dècades, perquè la meteorologia d’aquest any és una evidència que hem d’adaptar molts dels nostres costums a aquestes modificacions, lentes però inexorables, dels recursos hídrics.

La modernització dels regs ja no és un projecte d’estalvi de futur, és una necessitat innegociable del present.

tracking