SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els estudis de Formació Professional viuen els últims anys un boom sense precedents a Lleida i tot Catalunya. El passat curs, nombrosos alumnes preinscrits es van quedar fora dels cicles que havien elegit per falta de places i el departament d’Educació va haver d’acabar facilitant a una part d’ells que els cursessin a distància a través de l’Institut Obert de Catalunya. Aquest fet va portar la conselleria a avançar i introduir canvis en la preinscripció per al curs vinent, però les dades facilitades pels mateixos instituts constaten que de nou hi ha hagut overbooking, tal com donem compte en la nostra edició d’avui.

El cas més espectacular és el cicle de grau mitjà de Cures Auxiliars d’Infermeria que imparteix el Torre Vicens, amb 329 sol·licituds per a 124 places, però també hi ha un notable excés de demanda en altres com els d’Informàtica i Electromecànica de Vehicles a la Caparrella o Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques i Màrqueting i Publicitat a l’Escola del Treball, i en diversos més sobren inscrits. Educació afirma que és impossible ampliar l’oferta dels cicles amb més demanda i espera que part dels alumnes sobrants puguin entrar en els que figuren en la seua segona opció. Així mateix, cal tenir en compte que n’hi ha d’altres amb plaça assignada que hi acaben renunciant, com succeeix amb els que estan pendents de saber si poden accedir a un grau universitari i finalment ho aconsegueixen.

Però més enllà d’aquests ajustaments d’última hora, és necessari fer un esforç per intentar que aquest creixent flux de demanda de l’FP beneficiï àmbits que a priori són menys atractius per als joves però en què des de fa temps falta mà d’obra, com per exemple els de fontaneria i fusteria, explorant possibilitats de continuar impulsant la modalitat dual, que fomenta l’aprenentatge a les empreses. A més, cal vetllar per aconseguir la màxima equitat possible a nivell territorial, ja que el ventall de l’oferta es redueix significativament fora de la capital al ser molt més reduït el nombre potencial d’estudiants.Un bon estiu turísticLa campanya turística d’aquest estiu encara la recta final amb un bon balanç, malgrat que sense assolir el rècord de l’any passat, quan el Pirineu i tot Lleida es van veure beneficiats com a destinació de proximitat pel fet que les restriccions per la pandèmia de la Covid s’havien suavitzat sensiblement a nivell interior, però continuaven dificultant els viatges a l’estranger. Precisament, un dels aspectes positius és que s’ha aconseguit fidelitzar part dels turistes que hi van acudir els dos últims anys, la qual cosa marca el camí a seguir.

tracking