SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Gairebé la meitat dels més de quatre milions de visites registrades el 2021 als Centres d’Atenció Primària (CAP) de les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran van ser per telèfon i internet –a través de La Meva Salut o correu electrònic–, segons consta a les memòries de l’any passat d’aquestes demarcacions sanitàries. A més, les visites totals han augmentat en més d’un milió respecte a l’any anterior a la pandèmia, ja que el 2019 n’hi va haver 3,134 milions. Les telemàtiques es van disparar arran de les restriccions per la Covid, que van provocar un fre a les presencials, i, alhora, van generar que hi hagués més consultes pels contagis d’aquest virus.

Així, el 2021 hi va haver 4,145 milions de visites als ambulatoris, de les quals 2,2 milions van ser presencials i 1,896 milions, per telèfon i internet (1,2 milions i 681.000, respectivament). En paral·lel, hi va haver 140.000 visites a domicili. Estem d’acord amb la directora del CAP de Tremp, Teresa Montanuy, sobre que La Meva Salut ha millorat molt l’accessibilitat i és més senzilla i ràpida que abans de la pandèmia i també creiem que té raó Salut quan diu que no tenia cap sentit que molts pacients haguessin d’anar al CAP abans de la Covid per rebre unes anàlisis clíniques que poden perfectament enviar-se i comentar-se online.

Tots hem après durant aquesta crisi sanitària que el teletreball és eficient i pot suplir perfectament la presencialitat de moltes feines, tràmits i consultes. Fins aquí hi hauria unanimitat en els avanços tecnològics aconseguits. La controvèrsia vindria quan molts pacients asseguren que han d’esperar mesos per ser visitats pels metges de forma presencial, la qual cosa pot demorar anàlisis o diagnòstics que són bàsics per detectar, tractar i curar qualsevol malaltia.

La mateixa Teresa Montanuy comentava en aquest diari dimarts que el factor humà és bàsic en la medicina i no podem més que donar suport a les seues paraules. La medicina primària es fonamenta en la confiança entre els facultatius i els pacients i el seguiment i coneixement de cada malalt, i la presencialitat és indispensable per a tot allò que no és un mer tràmit burocràtic o la renovació de tractaments o anàlisis clíniques. De tots els avantatges que el teletreball ha aportat a la nostra societat, el distanciament dels pacients no n’és un i no ens cansarem d’insistir en la necessitat urgent de dotar la medicina familiar i comunitària de tots els recursos necessaris que es van retallar ja fa anys.

La detecció precoç de qualsevol malaltia és bàsica per a la seua curació. En resum, benvinguda sigui l’eliminació d’arcaics tràmits burocràtics, però en cap cas la pandèmia pot ser una excusa per eliminar presencialitat de malalts als Centres d’Atenció Primària, el primer esglaó del sistema sanitari.

tracking