SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els abonaments de ferrocarril, que el Govern central espera convalidar avui al Congrés, poden comportar un estalvi real per a molts ciutadans que utilitzen el tren com a mitjà de transport, sobretot per anar a treballar, però també per a estudiants, visites sanitàries periòdiques o qualsevol altre tipus de desplaçament que es faci amb tren de forma quotidiana. És evident que a qui més beneficia és als residents a les grans ciutats o municipis pròxims i que hi interactuen diàriament, però molts lleidatans veuran millorar la seua economia durant els mesos que estigui en vigor aquesta mesura, que forma part del paquet d’estalvi energètic que avui s’ha de ratificar, si PSOE-Podem aconsegueixen prou suports, a les Corts. Tant els usuaris de la línia de Manresa com els de la costa ja poden tramitar aquests bitllets gratis si viatgen un mínim de setze vegades entre el mateix origen i destinació fins que es prolongui el pla (de moment fins al desembre).

Els usuaris de l’Avant també es podran acollir al bonotren partir de l’1 de setembre amb el 50 per cent de descompte i els de la línia de la Pobla i totes les xarxes d’autobusos (ATM) tindran entre un 30 i un 50 per cent de rebaixa en el mateix pla. Bona iniciativa si anés acompanyada d’una eficiència en el servei i més freqüència de combois. En cas de complir-se aquestes premisses, podríem dir que s’està posant un veritable esglaó per anar reduint el transport privat en favor del públic.

De la resta del decret d’economia energètica ja hem reiterat en diverses ocasions que és més un banc de proves de futures restriccions que un estalvi real.Sis mesos de guerraAl complir-se els sis mesos de la invasió russa d’Ucraïna i les mesures de bloqueig adoptades per les autoritats europees i dels Estats Units, el resultat no és esperançador. Els ingressos de Moscou pel gas rus han arribat als 85.000 milions d’euros en aquest període, fins i tot més que abans de la guerra, amb la qual cosa el càstig comercial només ha servit per perjudicar o beneficiar tercers. Els ciutadans d’Ucraïna s’han vist obligats a un èxode massiu i els que s’hi han quedat viuen entre el dolor de les morts quotidianes i tota mena de recessions.

Ningú guanyarà aquesta guerra i l’estem perdent tots. Gas, llum i carburants són els primers perjudicats, i, com a conseqüència del seu encariment, els ciutadans paguen la factura. A més, el sector agroalimentari pateix nombroses pèrdues i la fam al món augmenta.

Som al segle XXI i les conteses territorials han de solucionar-se amb democràcia i diplomàcia, però el problema és que Putin no vol saber res de la primera i la segona ningú l’ha activat.

tracking