SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va aprovar aquest dijous la llei Orgànica de Garanties Integral de la Llibertat Sexual (llei del “només sí és sí”), després d’un llarg periple des que es va donar el vistiplau al seu avantprojecte ja fa més de dos anys. “Per fi”, va afirmar la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que va afegir que aquest “és un dia de victòria després de molts de lluita”. Té raó la ministra perquè en massa ocasions s’ha qüestionat dones víctimes de violacions el seu silenci al ser agredides, sense tenir en compte que davant d’una agressió sexual no totes tenen la valentia d’enfrontar-se al seu agressor o agressors i precisament això és el que canvia substancialment aquesta llei: el consentiment.

Fins ara, l’ordenament jurídic en vigor considerava agressió tan sols aquells casos en els quals s’hagués pogut provar que la violació es va produir amb força o intimidació. Això carregava sobre les espatlles de les dones la responsabilitat de demostrar que s’havien resistit, la qual cosa acabava per revictimitzar-les. Aquesta nova normativa s’alinea amb el que estipula el Conveni d’Istanbul, un tractat de drets humans ratificat per Espanya el 2014, i marca que “només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en consideració a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona”.

Amb aquesta modificació, tot acte sexual sense consentiment serà considerat una agressió (violació), la qual cosa porta a l’eliminació de l’abús sexual del Codi Penal. S’estableix a més un sistema de penes “progressiu i proporcional a la gravetat”, que preveu forquilles més àmplies. D’ara endavant, els delictes sexuals seran castigats des de multes fins amb quinze anys de presó amb un sistema progressiu i proporcional de penes.

Però en cada delicte hi pot haver agreujants. Un avenç sense cap tipus de dubte en els drets de les dones i la seua llibertat sexual. La pressió social exercida per la ciutadania després de la primera i vergonyosa sentència de La Manada i la determinació política de l’actual govern de l’estat mereixen, en aquesta ocasió, un excel·lent.

Cotització d’autònoms

El Congrés va convalidar també aquest dijous el decret del nou sistema de cotització per ingressos reals per a autònoms, després de mesos de negociació entre el Govern central, els agents socials i els representants dels treballadors per compte propi.

La mesura afecta els gairebé 38.000 lleidatans que treballen per compte propi i començarà a aplicar-se a partir del gener del 2023, amb quinze trams de quotes que aniran des dels 230 euros fins als 500. Un primer pas per millorar la cobertura d’aquest ampli sector.

tracking