SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell, ha alertat aquesta setmana que les empreses i les llars hauran de suportar “una mica de dolor” com a peatge per aturar les elevades taxes d’inflació que està experimentant el seu país i mig món des de fa mesos. En el tradicional discurs estiuenc del simposi de política monetària, Powell va indicar que no aconseguir posar fre a l’escalada de preus “significaria molt més dolor” per a famílies i empreses. El seu missatge va comportar de forma immediata les caigudes a les borses i va elevar la rendibilitat dels bons, un moviment a què també contribueix la possibilitat que el BCE debati una alça de 75 punts bàsics a la reunió del setembre.

No hi ha dubte, doncs, de la ferma voluntat de la FED de seguir elevant els tipus d’interès, fins i tot malgrat el risc de frenar en excés l’economia. Mentre els EUA llancen aquesta advertència, que, evidentment, afectarà tothom, a Espanya els preus de l’energia es troben disparats i res fa pensar, en un context marcat per la guerra a Ucraïna, que hagi de variar. L’“excepció ibèrica” per la qual Brussel·les va permetre que Espanya i Portugal posessin un límit al gas es va presentar com el mecanisme per fer front a la pujada.

Tanmateix, ara estan arribant els rebuts de l’electricitat i molts consumidors se sorprenen i enerven amb un nou concepte a pagar “cost límit gas segons RDL 10/2022”. Es tracta d’una partida que paguen els consumidors per compensar les centrals que continuaran comprant gas als mercats internacionals per generar energia. El primer a alçar la veu públicament a Lleida va ser el sector fructícola, amb la patronal Afrucat, que el va arribar a qualificar d’“impost sorpresa” de fins un 35 per cent, i Pimec tem el tancament d’empreses que no podran assumir ni el cost de l’electricitat ni les obres necessàries per adaptar-se al pla d’estalvi energètic.

Quant a les famílies, el rebut mitjà els pujarà entre 30 i 40 euros. No són bones notícies per acomiadar l’estiu i seria convenient que les autoritats polítiques, tant europees com nord-americanes, pensessin més en els ciutadans, que en definitiva són els que els voten i a qui representen, que en els interessos geopolítics mundials que estan eternitzant la guerra d’Ucraïna. Cal imposar la via diplomàtica entre Rússia i Kíiv i de deixar d’abocar el món a una crisi generalitzada.Esport actiuLes comarques lleidatanes són un paradís per als practicants dels esports d’aventura i el turisme actiu, una activitat que s’ha recuperat després de la pandèmia i que genera ocupació i reporta un valor econòmic vital per al Pirineu.

tracking