SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Post festum, pestum, que deien els romans. En versió segle XXI parlaríem de síndrome postvacacional. Aquest any s’ha agreujat més encara.

La temuda costa del gener que toca pujar després de Nadal s’ha avançat al setembre. I és que la inflació està augmentant quatre vegades més que els salaris a les comarques de Lleida i gairebé a cap família li quadren els números. Els convenis subscrits aquest any a la província preveuen increments salarials d’un 2,58%, quan la inflació dels últims dotze mesos a Espanya s’ha disparat un 10,4%.

Però cal tenir en compte que aquesta és la dada avançada per al conjunt de l’Estat i que les comarques de Ponent i el Pirineu i Aran han estat registrant dades d’inflació superiors a la mitjana. Per exemple, l’IPC estatal es va situar en un 10,8% al juliol, mentre que a la demarcació es va assolir el 12,4%. I amb aquest ombrívol panorama econòmic demà arranca el curs escolar.

Una tornada a l’escola més primerenca que mai per a 36.483 alumnes d’educació Infantil i Primària de Lleida. Dimecres serà el torn dels d’ESO, Batxillerat i Formació Professional. Havia de ser un curs marcat pel final de les restriccions sanitàries després de gairebé tres anys, però de moment comença amb l’Affac (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya) alertant que la despesa per alumne serà al voltant d’un 20% superior a la de l’any passat.

Belén Tascón, presidenta de l’Affac, lamenta que la “inflació desbocada” s’hagi traduït en l’increment de les quotes per a material i el del preu màxim del menjador escolar, un 3,5% fixat per Educació. Davant d’aquesta situació, molts experts ja parlen obertament de crisi, encara que no tan greu com la del 2008. Els sindicats han amenaçat amb una tardor calenta amb mobilitzacions si els empresaris no s’avenen a millorar salaris.

Els dona la raó la vicepresidenta segona del Govern central i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que afirma que els representants dels empleats tenen raó, de forma que apressa la patronal a asseure’s a la taula de negociació i prepara la revalorització del Salari Mínim Interprofessional. Caldrà fer equilibris, però la situació actual de despesa en augment i ingressos a la baixa és insostenible.Rússia tanca l’aixetaUna de les claus per entendre el context de crisi actual és la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Ahir Moscou va redoblar el pols a Europa i a les portes de la tardor va tancar la clau del gas.

Hores després que el G7 anunciés que limitarà el preu que la coalició pagarà pel combustible del Kremlin, el consorci gasístic Gazprom va justificar la suspensió del combustible al·legant una avaria. Un xantatge en tota regla.

tracking