SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Imatges de tardor amb temperatures d’estiu. L’avançament una setmana del curs escolar ha provocat la caiguda d’un 25% de l’ocupació turística a les comarques del Pirineu de Lleida respecte a anys anteriors, quan les classes s’iniciaven a partir del 12 de setembre. Al tractar-se d’una destinació plenament familiar, aquesta setmana perduda ha pesat.

I molt. El sector hoteler constata que la majoria de visitants van anticipar la seua marxa i l’última setmana d’agost es va començar a buidar el Pirineu. Tradicionalment, és el pont de la Diada el que marca el final de l’estiu, però aquest any l’11 de Setembre cau en diumenge i amb les classes ja en marxa, per la qual cosa ahir a la tarda les principals zones turístiques es van quedar desertes, en contrast amb un matí encara animat.

Amb una ocupació d’entre el 80 i el 95% aquest estiu, el sector fa un balanç global positiu, però ha faltat la guinda. També es trobaran a faltar els barcelonins que aprofiten la Mercè per passar uns dies a la muntanya, ja que aquest any el festiu cau en dissabte. Compensen, tanmateix, els boletaires, que en ple estiu omplen els cistells després de les esperades pluges dels últims dies.

En aquest cas, la temporada s’ha avançat unes setmanes respecte al que sol ser habitual. Per als amants dels esports d’aventura també sembla que sigui tardor. El ràfting redueix el seu horari de quatre a dos hores diàries de dilluns a divendres fins a final de la temporada, previst per al 15 d’octubre, per estalviar el cabal que Endesa allibera dels pantans de la Torrassa i Llavorsí per facilitar els descensos per la Noguera Pallaresa.

I és que malgrat les tempestes dels últims dies, la sequera continua causant estralls i això ha generat un degoteig de visitants que es passegen per l’ara buit pantà de Rialb i recorren les restes de l’antic poble de Tiurana, que va desaparèixer sota les aigües quan es va construir l’embassament el 1999. Les fotos semblen extretes d’una pel·lícula de ciència-ficció. Ha nascut un nou turisme de sequera?

Vaga d’escopetes

Desenes de caçadors de les comarques de Lleida van deixar ahir les escopetes a casa en el primer dia de la temporada de caça major. Una vaga inèdita per protestar contra la nova normativa de la Generalitat, que els exigeix notificar a través d’una aplicació informàtica on i quan organitzaran batudes. Hi va haver una concentració de protesta a Oliana i, a pocs quilòmetres, a Peramola, uns senglars destrossaven un camp de panís. En un context de plaga de conills i problemes per la cada vegada més incontrolada població de senglars, els caçadors demanen tenir veu i vot perquè ells també poden ser actors necessaris per equilibrar ecosistemes.

tracking