SEGRE

EDITORIAL

Un inici de curs amb relativa normalitat

Creat:

Actualitzat:

El curs més matiner va començar ahir, una setmana abans del que era habitual, amb relativa normalitat per a 36.483 alumnes d’Infantil i Primària de Lleida, sense vagues, sense mesures anti-Covid i sense el 25 per cent de castellà. La principal incidència es va registrar a l’escola d’Artesa de Segre, on la majoria de pares van secundar la plantada promoguda per famílies de nens d’Infantil contra un polèmic docent, ja que rebutgen que faci classes als seus fills. La protesta contra aquest mestre no és nova, perquè s’ha produït en altres centres en els quals ha estat destinat en cursos anteriors al llarg de l’última dècada, fet que evidencia que els successius equips que han passat per la conselleria d’Educació no han gestionat bé aquesta qüestió.

Si aquest docent no compleix les condicions per exercir, fa temps que hauria d’estar fora de la borsa per cobrir interinitats i substitucions. De fet, fa uns anys el departament va intentar excloure’l, però la justícia va acabar revocant l’expedient, pel que sembla per un defecte de forma, però segur que deu haver-hi alguna via per aconseguir-ho. I si el departament considera que sí que compleix els requisits, hauria d’exposar-ho amb temps i de forma detallada als pares.

A nivell general, l’avanç de la tornada a les aules ha provocat un gran canvi organitzatiu: durant tot aquest mes només hi ha classes al matí, mentre que la jornada de tarda es redueix a una hora destinada exclusivament a activitats extraescolars. Aquesta circumstància ha obligat a haver de contractar monitors per cobrir aquest servei. Educació, les direccions dels centres i fins i tot els ajuntaments han hagut de treballar en molts casos a contrarellotge per tenir prou professionals, i algun centre fins i tot ha recorregut a personal docent perquè se’n fes càrrec.

El que ha passat demostra que la conselleria ha actuat amb certa improvisació a l’hora d’aplicar tots els canvis que comporta començar abans el curs. A més, fa la sensació que la gran prioritat ha estat trobar prou personal per a aquestes activitats extraescolars, sense planificar-ne el contingut. És impossible saber quant, però segur que aquest punt ha influït en el fet que moltes famílies hagin decidit no fer ús d’aquest servei, fins al punt que en diversos col·legis de les comarques de Lleida la demanda ha estat minoritària.

Precisament, també n’hi ha hagut alguns que han tingut prou monitors perquè una part dels alumnes no hi han anat. El conseller Josep Gonzàlez-Cambray va defensar de nou ahir l’avanç del curs per motius pedagògics i va afirmar que en les pròximes setmanes avaluaran juntament amb la comunitat educativa com ha funcionat aquesta mesura. Seria bo que les decisions que s’adoptin siguin al més consensuades possible per evitar que es repeteixin les tensions viscudes durant els últims mesos.

tracking