SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Avui dia és més probable curar-se d’un càncer que morir-se. Aquest és un dels punts que recalca el doctor Carlos López-Otín, catedràtic de bioquímica i biologia molecular de la Universitat d’Oviedo, que ahir va ser un dels principals protagonistes al CaixaForum Lleida del Tour del Càncer, una iniciativa de l’Associació Espanyola Contra el Càncer que recorre tot Espanya per visibilitzar aquesta malaltia, informar dels avanços que hi ha per lluitar-hi en contra i difondre tots els serveis que ofereix l’entitat, la presidenta d’honor de la qual és la reina Letícia, que va assistir a aquest acte. Fa només unes dècades, la paraula càncer s’associava gairebé automàticament a la mort.

Tanmateix, com destaca López-Otín, els grans progressos efectuats en la investigació han canviat radicalment el panorama, perquè ara són més els tumors que es curen que els que acaben sent mortals. Per això és necessari acabar amb els estigmes que encara genera aquesta malaltia. El juny passat es van fer públics els resultats del primer baròmetre sobre el càncer i el treball a Catalunya, que posava de manifest que un 16 per cent dels diagnosticats d’aquesta malaltia no la notifiquen a l’entorn laboral, i que un 47 per cent dels treballadors consideren que a la seua empresa hi ha poc o cap suport als companys que la tenen.

Es tracta de dades que demostren que queda molt per fer per aconseguir que el càncer no tingui connotacions negatives a nivell social. Hem de ser conscients que és una patologia greu amb una taxa de mortalitat més alta que la majoria de les altres, però això no ha de ser cap excusa perquè els afectats hagin d’amagar que la pateixen. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica ha indicat en diverses ocasions durant els últims anys que una de cada dos persones que naixen ara tindrà càncer al llarg de la vida.

L’any passat, a Lleida es van diagnosticar més de 2.600 nous casos; a Catalunya, més de 32.000, i a Espanya, més de 300.000. Pot semblar que són xifres molt elevades, ara bé, no s’ha de perdre de vista que en bona mesura estan relacionades amb l’augment de l’esperança de vida, perquè precisament l’edat avançada és el principal factor de risc per patir un tumor. Segons l’Institut Nacional del Càncer, fins als 20 anys hi ha menys de 25 casos per cada 100.000 persones; entre els 45 i 49 anys són uns 350; i a partir dels 60 anys augmenten a més de 1.000.

També hi ha altres factors, com l’estil de vida, de manera que els experts remarquen que cuidar la salut és la millor forma de prevenció que podem portar a terme. I, a nivell general, cal exigir a les administracions i a les grans empreses del sector sanitari i farmacèutic que impulsin la investigació contra una malaltia que cada vegada afectarà més persones.

tracking