SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Paeria ha obert des del juliol fins a l’1 d’aquest mes de setembre una cinquantena d’expedients per deixar bosses d’escombraries o cartrons a la via pública en lloc de dins dels contenidors, la qual cosa pot acabar en multes d’entre 400 i 4.000 euros, segons va indicar l’alcalde, Miquel Pueyo, després de la comissió de Seguretat i Civisme. Aquesta acció va lligada a la campanya contra la reducció d’aquesta actitud incívica que l’ajuntament va iniciar al juliol, que va consistir a col·locar adhesius als contenidors que adverteixen de sancions si es deixen les bosses a fora. Un tècnic municipal va assegurar que “aquesta actitud incívica costa molt de cara a l’ajuntament, 170.000 euros anuals”, perquè s’ha d’activar un servei especial de neteja.

Així mateix, va apuntar que es tracta d’una conducta generalitzada en tota la ciutat. Tal com va publicar aquest diari, hi ha un centenar de punts negres. L’alcalde va anunciar que en les pròximes setmanes posaran adhesius més grans “a les illes de contenidors més problemàtiques, les que tenen més freqüència d’abandó de bosses”.

D’altra banda, va anunciar que estudiaran incorporar un programa de mesures alternatives i complementàries a les sancions econòmiques per a infraccions administratives. L’incivisme als contenidors d’escombraries no és un fenomen exclusiu de Lleida ciutat, ja que la majoria de municipis del pla i del Pirineu i Aran pateixen aquesta problemàtica, que embruta els carrers, propicia l’aparició de rates i augmenta la brutícia als nostres pobles i ciutats. La solució no passa només per les sancions, que evidentment poden ser dissuasives i són desgraciadament necessàries, ja que es pot redissenyar molts dels sistemes de recollida i la seua gestió.

Moltes de les escombraries que estan fora dels contenidors hi han estat dipositades pels seus propietaris perquè els recipients de la fracció resta o paper i cartró estan plens i no sempre d’aquest tipus de residus, sinó de tota mena de rebutjos que haurien d’anar a les deixalleries. Les persones vulnerables que dia sí i altre també regiren la runa tampoc hi ajuden i la recollida porta a porta, si bé té molts avantatges, també propicia tota mena de picaresca que fa exportar escombraries a contenidors forans. És un problema, sens dubte, que requereix repensar els sistemes de recollida de brossa.

Tipus d’interès

El Banc Central Europeu (BCE) va apujar ahir 75 punts els tipus d’interès clau fins a l’1,25%, obligat per una inflació que està en nivells històrics a tot Europa. No dubtem que sigui una manera de refredar l’economia, però continuem sense posar solució a l’arrel del problema i el ciutadà corrent ja paga totes les conseqüències.

tracking