SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Col·lapse històric a la xarxa ferroviària catalana. Durant tres hores, des de les 5.00 fins a les 8.00, tots els trens de Rodalies, Regionals i Mitjana Distància, que utilitzen centenars de milers d’usuaris cada dia, van estar completament paralitzats a causa d’una avaria en el sistema de telecomunicacions d’Adif. Només es va mantenir en funcionament l’Alta Velocitat.

L’avaria, localitzada en el centre de control de Renfe a l’Estació de França de Barcelona, es va poder solucionar al voltant de les 8.00 hores, quan els trens van recuperar la seua activitat gradualment i lenta. El portaveu de Renfe a Catalunya, Antonio Carmona, ja va advertir que els trens continuarien circulant amb “irregularitats” durant tot el dia i la ministra de Transport, Raquel Sánchez, va reconèixer que l’avaria va afectar uns 200 trens i fins a 80.000 viatgers. Així mateix, va assegurar que obriran una investigació per aclarir el que ha succeït.

Des de primera hora del matí, i davant de la “magnitud i gravetat” de la incidència, Renfe va contractar autocars com a alternativa, cosa que va repercutir en el trànsit de moltes carreteres. El president i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès i Jordi Puigneró, respectivament, van qualificar d’insostenible la situació i van reiterar la demanda del traspàs de Rodalies, que fa anys que reclama l’executiu català. A Lleida, l’afectació es va elevar per sobre de les mil persones, que van arribar tard a treballar, al metge, als seus estudis o a qualsevol de les activitats que tenien a l’agenda.

Per acabar-ho d’adobar, alguns passatgers que havien de fer el recorregut amb autocar de Mollerussa a Lleida es van quedar sense poder pujar perquè el vehicle ja venia ple de Tàrrega. Un desastre de grans proporcions d’un mal endèmic que fa anys que s’arrossega. És inadmissible que la poca inversió a Rodalies de Barcelona i els regionals de la resta de Catalunya provoquin el nivell de retards i avaries més alt de tot Espanya.

És desesperant que Lleida, que ja pateix una marginació històrica a la seua xarxa ferroviària, vegi com és impossible plantejar-se el transport per ferrocarril com a alternativa al cotxe privat sense patir un nivell d’estrès diari inassumible. No es pot d’una banda promocionar els abonaments gratuïts i de l’altra oferir un servei del segle XIX.Una reina neutralDe tots els afalacs que sentim aquests dies de la reina del Regne Unit, Elisabet II, sens dubte el més valorat és la seua neutralitat i respecte polític. Una monarca amb greus problemes de pèrdua de territori de l’imperi britànic, amb innombrables problemes familiars i que ha vist triomfar el Brexit i veure créixer l’independentisme a Escòcia i Gal·les, però que mai va mostrar cap mena de partidisme.

tracking