SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida no tenien dimarts cap ingressat per Covid ni a planta ni a l’UCI per primera vegada en tota la pandèmia, declarada el març del 2020, segons van confirmar fonts de la gerència de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida. A més, el balanç setmanal del departament de Salut indica que les UCI de Lleida ja porten tres dies sense cap hospitalitzat per aquest virus. Aquesta situació arriba després que els dos últims dos anys i mig hagin ingressat 845 persones per Covid a les UCI d’aquests dos hospitals de Lleida ciutat, mentre els hospitalitzats en el mateix període han superat els 8.000 a Ponent i prop de 1.500 al Pirineu.

Quant a les persones diagnosticades com a positives de Covid, sumen fins a la data 160.000 i els morts per coronavirus s’han elevat a 1.155 persones a tota la província. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha donat encara per superada la pandèmia encara que ahir va dir que veu la meta, però és inqüestionable que tots hem tornat a una normalitat gairebé absoluta que anhelàvem i somiàvem fa uns quants mesos. La factura del virus ha estat cara, tant humanament com econòmica i emocional, i serà la perspectiva històrica la que jutgi els errors i encerts, tant de la comunitat científica i mèdica com de les mesures adoptades pels diferents governs i entitats que han dirigit la crisi.

Però als ciutadans corrents ens ha quedat sobretot clara una cosa: la inversió més important que ha d’emprendre qualsevol administració és la salut pública. Si la carestia d’energia ens obliga a portar abric a casa podríem suportar-ho, si ens hem de moure en transport públic en lloc del cotxe privat, seria fins i tot molt convenient per al medi ambient i la contaminació atmosfèrica, però sense infraestructures sanitàries i sense les persones que puguin diagnosticar i curar les nostres malalties, totes les altres coses no tenen ni sentit ni futur. També la Covid ha donat molt més valor al sector primari, cosa que afavoreix enormement l’agroramaderia de proximitat de la quak Lleida pot fer gala, sempre evidentment que sapiguem crear els mecanismes perquè aquestes explotacions i negocis puguin ser rendibles.

La cistella de la compra

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va pronunciar ahir al Parlament el discurs anual sobre l’estat de la Unió amb un to èpic per la invasió russa d’Ucraïna i davant de la incertesa de milions d’europeus que poden veure’s privats d’energia i amb uns preus de la cistella de la compra inassumibles, sense que la UE ens garanteixi solucions a curt termini.

tracking