SEGRE

EDITORIAL

Més inversió en ciència i universitats

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Lleida (UdL) va acollir ahir l’acte d’inauguració oficial del curs universitari de Catalunya amb un anunci important de la consellera Gemma Geis, una llei de Ciència que ha de servir per minvar la precarietat actual de les persones que es dediquen a la investigació. Evidentment, com en totes les lleis, la música sona molt bé però cal que la lletra acompanyi. No és digne d’un país com Catalunya que els científics hagin d’emigrar com durant el franquisme perquè aquí tenen sous de becaris.

Ni és acceptable que mentre la pandèmia ens ha ensenyat que la ciència i la seua aplicació és un dels valors que més hem de preservar, tinguem memòria de peix i quan la crisi no és apressant ens oblidem de la precarietat d’aquests homes i dones que cobrant infinitament molt menys que qualsevol futbolista de Primera divisió contribueixen milers de vegades més al progrés. És cert que les finances catalanes pateixen un llast històric pel dèficit fiscal, però això no ha de servir d’excusa per destinar els fons que siguin necessaris per convertir el món acadèmic i científic en una prioritat absoluta i més a Lleida, que segons el rector, Jaume Puy, és a la cua d’inversions en investigació. Bona notícia és també que 850 professors associats, amb precarietat total, passin a ocupar plaça fixa i que per a això la conselleria destini una partida de 30 milions.

I com a cirereta, Josep Vallverdú va delectar els presents amb un repàs dels grans avenços de l’últim segle, en un discurs en el qual va criticar el tracte als migrants i va reivindicar el català.

Despesa familiar disparada

La despesa d’una família mitjana augmentarà un mínim de 270 euros mensuals si la inflació segueix per sobre del 10% en el que queda d’any, ja que totes les despeses fixes estan disparades, des de la llum, que ahir va pujar un 27%, fins al gas, la cistella de la compra o els combustibles, entre altres. Les mesures adoptades pel Govern central, Rodalies i regionals gratuïts fins a finals de desembre i descomptes en altres transports, límit al preu del gas i bonificacions a famílies vulnerables, queden molt curts per equilibrar l’augment de preus. I no només les famílies patiran aquesta crisi econòmica, ja que moltes empreses tampoc podran suportar els elevats costos de producció, sobretot les que necessiten una elevada despesa energètica o de carburants.

Per acabar-ho d’adobar, els tipus d’interès van a l’alça cada dia que passa i si bé és una mesura oportuna per frenar la inflació, al seu torn tanca l’aixeta al crèdit a moltes firmes i incrementa els costos de les hipoteques. S’han de prendre decisions i ràpid per frenar aquesta crisi que ens amenaça a tots.

tracking