SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut ha iniciat l’administració de la quarta dosi de la vacuna contra la Covid i l’anual contra la grip als majors de 80 anys i va donar el tret de sortida a la campanya a les residències. A Lleida, està previst que els més de 6.000 usuaris de geriàtrics i d’altres tipus de centres residencials, així com els seus treballadors, siguin vacunats des d’ahir fins al 30 de novembre, com tots els majors de 80 anys que viuen als seus domicilis, que aniran sent citats pels Centres d’Atenció Primària (CAP). A partir del 10 d’octubre, la campanya s’ampliarà a altres col·lectius, com els professionals sanitaris, els farmacèutics i les persones que tenen entre 60 i 80 anys d’edat.

Després, caldrà veure si s’estén o no a la resta de la població, qüestió que amb tota seguretat estarà relacionada amb si hi ha o no una nova onada de la Covid amb l’arribada del fred. Tal com va destacar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l’inici de la vacunació a finals del 2020 va ser el punt d’inflexió a partir del qual es va començar a controlar la pandèmia, deixant enrere les desoladores xifres de morts dels primers mesos. Encara que des d’aleshores el coronavirus ha continuat causant defuncions, el nombre de de decessos ha caigut substancialment.

Per molt que els antivacunes diguin el contrari, les dades demostren que la immunització és una via eficaç per controlar aquesta i altres malalties, evitant la major part de casos greus.

Itàlia s’afegeix a l’onada ultra

“El poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la.” Aquesta vella sentència ha adquirit avui plena actualitat després que la coalició de dretes encapçalades pel partit ultra Germans d’Itàlia s’hagi imposat clarament en les eleccions generals en aquest país, el tercer més important de la Unió Europea després d’Alemanya i França. Just quan estan a punt de complir-se cent anys de la marxa de les camises negres sobre Roma, amb la qual Benito Mussolini va enfilar-se al poder a Itàlia, el lema encunyat el 1931 pel seu Partit Nacional Feixista –Déu, pàtria i família– és el que han utilitzat Germans d’Itàlia i la seua líder, Giorgia Meloni, en aquesta campanya electoral. Tota una declaració d’intencions, malgrat que Meloni hagi anunciat la seua intenció de governar per a tots els italians, o que en principi sembli assumir la postura de la UE en relació amb la invasió russa d’Ucraïna.

I com fa cent anys, el malestar social que provoca la mala marxa de l’economia dona ales al moviment ultra, que amb aquest resultat ha fet un salt endavant espectacular a Europa. Potser és hora que aprenguem de la història per no tornar a viure capítols del passat massa foscos.

tracking