SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els últims Pressupostos de l’Estat de la legislatura arriben en un escenari enrarit, tant a Espanya com a Catalunya, amb una crisi energètica que ha disparat la inflació i ha empitjorat les previsions de creixement, amb una guerra a Ucraïna que no té una sortida fàcil ni ràpida i una inestabilitat a la Generalitat que ni afavorirà el creixement intern ni ajudarà el diàleg amb l’Estat espanyol, que segueix estancat. Encara que l’Executiu ha millorat les estimacions de PIB per aquest any, del 4,3% al 4,4%, empitjora en sis dècimes el pronòstic per al 2023, del 2,7% al 2,1%. Sobre aquesta última xifra s’han elaborat els comptes del 2023, que els dos socis de Govern van aprovar ahir dimarts en Consell de Ministres després d’arribar a un acord a altes hores de la matinada.

La taxa de creixement, tanmateix, estarà subjecta a moltes incerteses per la frenada de les economies europees. Malgrat tot, l’acord entre el PSOE i Podem és una bona notícia perquè permet no demorar la tramitació dels comptes, que ara han d’afrontar el repte parlamentari, on tornen a necessitar ERC i la resta de forces nacionalistes per tirar-los endavant. Sis de cada 10 euros del pressupost es destinaran a despesa social, que assolirà els 266.719 milions d’euros, un màxim històric, que inclou l’augment de l’ingrés mínim vital i la revalorització de les pensions en un 8,5 per cent, la qual cosa és una bona notícia per als jubilats.

A més, si hi afegim els fons europeus, la despesa social arriba als 274.445 milions. La pujada de la despesa en Defensa, que ha causat polèmiques en el si del Govern, serà del 25 per cent, amb 4.800 milions per a la modernització de l’exèrcit. Precisament aquesta partida bèl·lica i la falta de concreció en Habitatge seran un escull, però l’àmplia partida social pot fer de contrapès.

Un dels acords més ben rebuts és l’ampliació de les bonificacions de Renfe, que es prolongaran a tot l’any 2023. A Lleida ja se n’han expedit 2.500 amb la bonificació del 100% del preu del bitllet per als usuaris que utilitzen la línia de Manresa o de la costa un mínim de 16 vegades en quatre mesos i un total de 1.800 abonaments amb un 50 per cent de descompte per fer el trajecte fins a la capital catalana a Avant (ahir a la nit es va confirmar que també entren als descomptes). També s’inclou al paquet econòmic tancat ajuts per a les famílies i el sou dels funcionaris, que, igual que el de la resta de treballadors, han perdut poder adquisitiu.

I, finalment, entre les iniciatives que redueixen la càrrega fiscal es recullen una rebaixa a l’IRPF per a treballadors que declarin menys de 21.000 euros anuals, una baixada de tipus per a pimes amb facturació inferior a un milió i millores fiscals per a autònoms. Evidentment, les xifres no són per tirar coets, però sí imprescindibles per intentar aguantar la desacceleració general.

tracking