SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Amb els habituals retards que acostumen a acompanyar bona part de les obres públiques, dilluns van començar els treballs per restaurar el tram de la muralla del Turó de la Seu Vella que es va ensorrar la primavera de l’any passat en un espectacular enfonsament que, per fortuna, no va causar danys personals. Es tracta del sector comprès entre els baluards de Louvigny i de la Reina i dataria del segle XVIII, i en aquesta primera fase s’està procedint a la retirada de runa per després emprendre la consolidació de la muralla en si i la recuperació de Louvigny. L’actuació és totalment necessària per assegurar l’estructura bàsica de tot el conjunt monumental i ha estat llargament reivindicada per entitats socials que vetllen pel patrimoni, com són els Amics de la Seu Vella i Turó Seu Vella 2030.

Està previst que les obres es prolonguin durant sis mesos i, posteriorment, ja estan projectades les millores d’altres trams de la fortificació, de manera que, una vegada finalitzades, l’estructura quedaria consolidada per perdurar en el temps. Totes aquestes actuacions, a més de les que es van executant de forma gradual a l’edifici de la Seu Vella, han de ser l’aval definitiu per aconseguir l’anhelat objectiu de declarar el conjunt monumental Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. Després de més de deu anys de diferents iniciatives amb la finalitat d’aconseguir aquesta fita, cal que s’agilitzin els tràmits perquè la candidatura sigui una realitat l’any vinent.

Per tornar a intentar quedar en bon lloc en aquesta cursa, ara paralitzada en el cas de Lleida perquè hi havia altres propostes pendents a nivell estatal, és necessari que les administracions, principalment Paeria, Generalitat i Govern central, s’esforcin al màxim per elaborar un projecte competitiu i amb garanties d’èxit. Confiem que cap d’aquests organismes s’adormi sobre els llorers i donin l’empenta definitiva per aconseguir un reconeixement que sens dubte es mereix el principal complex monumental del pla de Lleida i símbol absolut de la capital del Segrià.

Merescut homenatge a Oró

I si la Seu Vella és el símbol de Lleida, Joan Oró és un dels seus personatges més internacionals i que més han passejat el nom de la ciutat per tot el món. El científic compliria el pròxim 2023 cent anys i per això les diferents institucions estan organitzant un complet programa d’activitats, tant a Ponent com en punts tan dispars com els Estats Units o Bèlgica, per divulgar el seu llegat vinculat a fites històriques com l’arribada a la Lluna o experiments per trobar vida a Mart. Era un homenatge pendent i més que merescut.

tracking