SEGRE

EDITORIAL

Increment alarmant de la sinistralitat viària

Creat:

Actualitzat:

Els accidents de trànsit s’incrementen a Lleida, Catalunya, Espanya i a tot Europa, incorporant-se un elevat nombre de víctimes dels denominats “vulnerables”, motoristes, ciclistes, conductors de patinets i vianants. Abans de la pandèmia, la xifra mitjana de morts se situava des de feia anys per sobre de les mil defuncions i el 2020 i el 2021 van baixar per raons òbvies del fre a la mobilitat, però el 2022 ja van tornar a ser 1.004, encenent-se totes les alarmes per l’increment notable. En el que va d’any, a Lleida ja han mort tres persones, xifra que el 2022 no es va assolir fins a l’abril, i en el conjunt de Catalunya aquest 2023 sumen 12 les víctimes mortals de trànsit.

Les raons són diverses i es pot posar remei a cada una d’una forma immediata. Primer cal revisar els parcs mòbils, envellits tant per la crisi econòmica i els preus dels carburants com per la reticència dels ciutadans a l’hora de comprar vehicles nous a l’espera que baixin els preus dels híbrids i elèctrics. Les carreteres han patit també un deteriorament important per falta de inversió al prioritzar-se aquests anys de coronavirus altres sectors dels pressupostos.

No podem oblidar tampoc la irrupció de nous usuaris als carrers de les ciutats, sobretot bicicletes i patinets, i per descomptat la relaxació dels conductors al disminuir la pressió mediàtica i punitiva sobre la mortalitat a les carreteres. Són molts vèrtexs i d’origen diferent però que requereixen actuacions múltiples que puguin frenar aquesta escalada de víctimes de l’asfalt, que destrossen vides i famílies en segons.

Assentament rural

L’ajuntament de Camarasa ha obert una segona convocatòria per vendre onze parcel·les de sòl urbà de titularitat municipal, amb la qual cosa pretén facilitar l’accés a un habitatge al poble a joves i famílies amb fills. El consistori repeteix aquesta iniciativa al constatar que hi torna a haver demanda de cases noves a la localitat, però no terrenys disponibles per construir-les.

La venda es farà a través d’un concurs i amb un preu inferior al del mercat, a 45 euros per metre quadrat. Lloàvem fa pocs dies la iniciativa del consistori de Bellaguarda d’activar un xec nadó per augmentar la natalitat als pobles petits i donem suport a totes les iniciatives que puguin ajudar a l’assentament rural perquè és precisament el món local, encara que amb escassos recursos, el que més i millor coneix les seues necessitats i, malgrat que les administracions supramunicipals tenen l’obligació de vetllar pel reequilibri territorial, els consistoris han de predicar amb l’exemple.

tracking