SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de França, Emmanuel Macron, van firmar a Barcelona un Tractat d’Amistat que pretén encimbellar la cooperació en tots els àmbits. Entre altres objectius, es fixa una cimera bilateral anual i que seran convidats al Consell de Ministres del país amic. També es crearan grups de treball sobre qüestions migratòries o de defensa i s’organitzarà anualment un fòrum econòmic i empresarial bilateral.

I per descomptat, la connexió energètica, motiu pel qual es va triar Barcelona. Aquest acord protocol·lari entre un dels motors de la UE, França, i una Espanya que vol aprofitar la sortida del Regne Unit per col·locar-se en bona posició després de l’eix francoalemany, volia escenificar aquest millorat paper d’Espanya i mostrar internacionalment que la capital catalana ja no viu els dies convulsos del 2017. Per la seua part, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no volia deixar buida la representació del Govern català, però tampoc acceptar les paraules del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que va assegurar sense embuts que la foto de Barcelona pretenia mostrar al món que el procés s’ha acabat.

Així, Aragonès va fer arribar a Macron un breu missatge que Catalunya segueix ferm en el seu desig de decidir el seu futur a través d’un referèndum d’autodeterminació, mentre el seu partit es va unir a la manifestació de protesta. També va ser gestual la seua retirada per atendre la premsa abans que sonessin els himnes d’Espanya i França. Moncloa va acceptar aquest breu contacte de cortesia com una deferència envers ERC, amb la qual manté una etapa de diàleg.

Per la seua part, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va voler estar en la fotografia de la protesta però es va retirar quan un grup de persones l’increpaven. Quant a Junts, fa mesos que està instal·lat en la política simbòlica sortint del govern després d’haver redactat els pressupostos i ara negant-se a aprovar-los. De la mateixa manera, els milers de persones que es van concentrar a l’avinguda Maria Cristina van voler simbolitzar amb la seua presència que l’independentisme manté múscul al carrer. El problema és que Catalunya segueix sense pressupostos, la desjudicialització del conflicte no arriba i la taula del diàleg va molt lenta.

Detingut a Balaguer

Amb totes les precaucions que el cas requereix, la detenció de la parella de la dona trobada morta amb una ganivetada a l’abdomen a Balaguer torna a encendre totes les alarmes de la violència masclista. Tot just un mes i dos dies després de l’assassinat de Balàfia, Ponent suma ara un altre presumpte feminicidi a la Noguera. Una xacra que no cessa.

tracking