SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La setmana que acaba avui ha estat especialment dura i tràgica quant al respecte als drets i a la integritat de les dones, tant a nivell de Lleida com de Catalunya i també d’Espanya. Veníem del despropòsit de Vox a Castella i Lleó, concretament del vicepresident del govern autonòmic, Juan García-Gallardo, amb el seu pla antiavortament, que pretenia que les dones que volien exercir aquest dret escoltessin abans els batecs del fetus i en veiessin la imatge en 4D. Per sort, sembla que aquesta iniciativa totalment desfasada per als temps que corren quedarà en poca cosa.

Després, dimecres i molt més a prop, concretament a Balaguer, es produïa el que ja és considerat el primer feminicidi de l’any a Catalunya, pel qual va ser detinguda la parella de la dona assassinada i qui ahir va ingressar a la presó acusat d’homicidi. També aquesta setmana hem conegut que el Tribunal Suprem va confirmar la pena de 12 anys de presó per a un home per violar a Lleida i en altres ciutats la seua neboda durant cinc anys des que la nena en tenia 11, alhora que el mateix dia transcendia que l’Audiència de Lleida jutjarà aquesta propera setmana un home de 78 anys acusat d’abusar sexualment de quatre adolescents, una d’elles amb discapacitat, quan residien en un centre tutelat del Pla d’Urgell. I si faltava encara alguna cosa més per evidenciar que els abusos, agressions i violacions se succeeixen amb una cadència totalment insostenible, divendres va ser detingut el futbolista brasiler Dani Alves, que va militar al FC Barcelona, acusat de violar una jove de 23 anys que hauria tancat al lavabo d’una discoteca de la capital catalana el 30 de desembre.

Si tots els anteriors casos citats són esborronadors, i als quals podríem afegir una llarga tirallonga de despropòsits similars, més ho és aquest últim escàndol protagonitzat per una figura mundial de l’esport perquè s’afegeixen una sèrie de condicionants que segurament, en altres temps, podien deixar impunes agressions com aquesta. La consellera d’Igualtat, Tània Verge, ho va deixar clar dient que “ser ric i famós ja no dona cap mena d’impunitat per exercir violència sexual”, alhora que posava a disposició de la denunciant els serveis del seu departament. També contundent va ser la reacció del club en el qual milita el jugador, el Pumas mexicà, ja que hores després de conèixer-se la detenció va decidir rescindir-li el contracte, adduint que existia “una causa justificada”.

La mesura contrasta amb la tebiesa d’altres clubs en els quals ha estat Alves i que han valorat la seua situació. Sigui com sigui, és hora d’alçar la veu, dir que ja n’hi ha prou i reclamar mesures contundents per acabar amb aquesta xacra que ha de ser aturada ja des de la tendra infància, educant tant a l’escola com a la llar i ensenyant i inculcant valors propis d’una societat avançada.

tracking