SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La tesi principal amb què treballen els serveis antiterroristes de la policia és que el ciutadà marroquí, Yasin Kanza, autor de l’atac d’Algesires, amb antecedents psiquiàtrics i alguns aldarulls previs a Tànger pel seu caràcter inestable quan no violent, va actuar sense ajuda quan va acabar amb la vida de Diego Valencia, sagristà de l’església de La Palma, i va deixar malferit Antonio Rodríguez, rector de la capella de Sant Isidre. O sigui, seria un llop solitari. De moment, els agents tampoc han trobat cap indici que aquest jove, de vint-i-cinc anys, hagi tingut contacte amb grups o persones extremistes a través d’internet i molt menys que hagi rebut directrius externes.

Al pis pastera que el sospitós ocupava al carrer Ruiz Tagle, al centre històric d’Algesires i molt a prop de les esglésies on va atacar, la Policia Nacional va trobar la funda del matxet de 45 centímetres de fulla, però no s’hi van trobar més armes ni cap document en suport paper de tall integrista. Encara que queden per estudiar, no obstant, alguns pendrives i el mòbil de l’arrestat, els analistes del ministeri de l’Interior creuen que va poder radicalitzar-se a través de xarxes i d’internet. No obstant, només l’estudi forense d’aquests dispositius podrà confirmar quines pàgines va visitar i quins documents o vídeos va poder visionar.

Aquesta anàlisi es demorarà encara uns dies, per això la policia sol·licita al jutge del cas prorrogar la detenció de 72 a 120 hores, per la qual cosa no passarà a disposició judicial fins dilluns. Amb tota la cautela que aquests temes requereixen, caldria fer algunes reflexions. Primer, que tenia una ordre d’expulsió i que convindria més diligència en aquests tràmits.

Segon, que fa bé la Conferència Episcopal a rebutjar de soca-rel qualsevol assimilació de la religió islàmica amb el terrorisme, perquè de bojos, a soles o organitzats, n’hi ha de totes les creences, ideologies i tendències, i culpar un col·lectiu per l’obra d’un individu és estigmatitzar sense cap base; i tercer, s’ha d’aplaudir també l’activació del protocol per extremar les precaucions perquè l’integrisme islàmic sí que és un perill real i palpable, del qual desgraciadament tenim diversos exemples a Barcelona, Cambrils, Madrid, Nova York i tots els racons del planeta. El jihadisme és totalitari i antidemocràtic i parteix del menyspreu absolut a la vida humana i desgraciadament n’hi ha cèl·lules arreu del món.PressupostosConvindria que tots els partits que poden donar llum verda als Pressupostos de la Generalitat, ERC, Junts i PSC, no anteposessin, encara que sigui només per una vegada, els seus interessos partidistes i aprovessin uns comptes que no poden demorar-se més.

tracking